У Твері ціна за «квадрат» житла в новобудовах підскочила найбільше в Росії – на чверть
04.04.2022   //  

Житло в новобудовах Твері подорожчало на чверть. Місто стало лідером серед великих міст Росії щодо зростання цін на нерухомість на первинному ринку в першому кварталі 2022 року. Дослідження профільного порталу «Світ квартир» цитує видання «Tverigrad».

Квадратний метр у Твері за цей час подорожчав на 25% – майже до 102 тис рублів (36 тис грн.), а середня квартира стала коштувати 27% дорожче – 5,1 млн рублів (1,8 млн грн.).

Друге місце у рейтингу посів Калінінград (плюс 22,3%), третє – Кіров (+22%). Ще у топ-10 увійшли Севастополь в окупованому Росією Криму (+21,1%), Ставрополь (+19,8%), Чита (+19,7%), Рязань (+19%), Челябінськ (+18,7%), Саратов (+17%) і Брянськ (+16,6%).

У Москві квадратний метр у новобудові подорожчав на 5% – до 326 тис рублів (115 тис грн.). Середня квартира там стала близько 20 млн рублів (7,1 млн грн.). У трьох містах ціна трохи впала: у Мурманську (-6,6%), Новокузнецьку (-4,4%) та Грозному (-2,9%).

У середньому по великих містах квадратний метр на «первинці» подорожчав на 11%.

Інформагентство «ТИА» («tvernews.ru») запитало в гендиректора порталу «Світ квартир» Павла Луценка про причини. Той вважає, що зростання цін пов’язане зі зростанням попиту через стрибок курсу валют та подорожчанням будматеріалів. На його думку, ціни можуть продовжити зростати через дефіцит новобудов. Багато учасників ринку побоюються, що частина будівництв зупиниться у зв’язку з нестачею імпортного обладнання і зростанням вартості матеріалів. Деякі будівельні проекти не стартують через дороге кредитування.

Раніше «Наші гроші» з посиланням на «Коммерсант» повідомляли, що 40% російських забудовників заморозили будівництва через дорожнечу будматеріалів внаслідок санкцій.