Дорожчає усе: омські перевізники розповіли про тяжку ситуацію в галузі
04.04.2022   //  

За словами бізнесменів, ціни на запчастини злетіли до неба, водіїв не вистачає, а нові автобуси стали перевізникам не по кишені, повідомляє omskinform (Для переведення цін на гривні діліть приблизно на 3).

Через те, що підприємці не можуть купити нові автобуси, департамент транспорту омської мерії переніс на рік масовий перехід приватників на нерегульовані тарифи. Восени планувалося запустити нову транспортну мережу, але тепер процес буде розтягнутий у часі.

Омський перевізник Фазил Зілялетдінов розповів, що «є проблеми з водіями, але тут важливо платити людям добрі гроші». «Тепер виникли проблеми із запчастинами. У пазиків ідуть імпортні запчастини – датчики, турбіни, компресори імпортні із Великобританії та Німеччини. До 20% запчастин в автобусі імпортні, і вони подорожчали у 2-3 рази. Гальмівна система, форсунки, система запалення – все це імпортне. Багатьох деталей вже немає у продажу», – поскаржився він.

Про проблеми із запчастинами говорить і інший омський перевізник – Юрій Лутков: «Сьогодні на перший план виходить проблема із запчастинами: на автобуси іноземного виробництва вже відчувається дефіцит різних запасних частин, а на вітчизняні автобуси запчастини подорожчали щонайменше вдвічі. Приклад – водяна помпа ще в грудні коштувала 2500 рублів, сьогодні така ж помпа коштує вже 5700. Гальмівні колодки раніше коштували 1200 рублів, вчора міняли їх майже по 3 тисячі. І так з усіх позицій. Наші доходи не збільшуються, а витрати лише зростають».

Також серйозно подорожчали імпортні оливи, які вважаються надійнішими, ніж російські.

«Раніше ми заливали імпортні оливи. Вони утричі подорожчали, тепер треба переходити на російські аналоги. Але якщо на імпортних оливах ми проходили 20 тисяч кілометрів, то на російських лише 10–12 тисяч, після чого їх треба міняти. Імпортні оливи якісніші», – пояснив Зілялетдінов.

Через жорсткий дефіцит водіїв, який спостерігався і раніше, на маршрути виходить менше автобусів, що вже відчули городяни.

«З різних причин не вистачає водіїв. Даються взнаки і наслідки пандемії, і зниження заробітку на тлі загального зниження доходів перевізників, і перетікання водіїв в інші сфери. Так, багато хто йде водіями таксі, є складність самої професії. Через це на різних маршрутах від 10 до 20% автобусів не виходять на маршрути», — повідомив Лутков.

В нинішніх умовах вже не йдеться про відновлення рухомого складу – можливості вкладатись у новий транспорт у бізнесменів немає.

«У цих умовах навіть думати про покупку нових автобусів нереально. Тим більше, що й ціна на нові автобуси теж піднялася значно. 2020 року пасажирська «Газель» коштувала в межах 2 млн рублів, а сьогодні така ж «Газель» коштує вже понад 4 млн. Автобус ПАЗ 2020 року коштував 6 млн, сьогодні – 9,4 млн. А наші прибутки порівняно з 2020 роком не зросли. Якщо раніше змінювали рухомий склад при зносі 60% приблизно через 5-6 років, то тепер, якщо нічого не зміниться, доведеться експлуатувати автобуси по 8–10 років», – зазначив Лутков.

При цьому ціни на «екологічні» нові автобуси зросли ще сильніше. Більше того, вже сплачений рухомий склад перевізники не можуть забрати.

«Минулого року так і не прийшли дві одиниці. Дилери нині навіть ціни не можуть озвучити. І що робити, якщо вони ціну озвучать? Говорять нібито про 12 млн. За такою ціною неможливо окупити автобус! Реальна ціна автобуса – близько 6 млн. Це максимум. Немає навіть бажання купувати ці автобуси за такою ціною. Все подорожчало, абсолютно все. Важко буде, поки імпортозаміщення не станеться», – резюмує Зілялетдінов.

Видання зазначає, що на сьогодні вартість проїзду у громадському транспорті

Омська становить на рівні 30 рублів. Однак, у разі зростання собівартості перевезень неминуче постане питання підвищення вартості проїзду. Закінчився лише перший квартал і вже сьогодні очевидно, що до кінця року протягнуть не всі, зазначає видання.