Влада Псковщини дозволила собі закупівлі без торгів, а уряд РФ – виплату авансів до 90%
03.04.2022   //  

Влада Псковської області сама собі дозволила проводити закупівлі без тендерів. Про це написав Телеграм-канал заблокованого Роскомнаглядом видання «Псковська губернія».

Адміністрація Псковської області розширила для себе федеральний закон N 44-ФЗ «Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних та муніципальних потреб» і дозволила собі проводити закупівлі у єдиного постачальника. Тобто без проведення конкурентних тендерів. Підставою для таких змін було названо «потреби Псковської області» для забезпечення сталого функціонування економіки.

Під потребами Псковської області розуміються закупівлі, які фінансуються з обласного бюджету. Легітимність їм надаватимуть засідання оперативного штабу при адміністрації Псковської області із забезпечення сталого функціонування економіки Псковської області.

Крім того, Кабмін РФ дозволив учасникам державних закупівель отримувати у 2022 році авансом до 90% від ціни контракту. Так, виплати авансів від 50 до 90% проводитимуть із казначейським супроводом, а аванси до 50% – без, тобто гроші одразу надходитимуть на банківські рахунки підрядників. Раніше поріг авансування переважно обмежувався 30%.

У коментарях під відповідною новиною видання «Новгород.ру» один читач написав, що це «Це дуже гарний і правильний крок. Давно пора!». Однак інший із цим не погодився: «нічого особливо хорошого я в цьому не бачу. Пропорційно збільшаться розміри відкатів. зароблять на цьому тільки “розподілювачі” Інші виживатимуть як виживали раніше».