Іпотека для росіян з квітня подорожчала вдвічі, тепер переплата по кредиту більше його суми на 160%
03.04.2022   //  

З 1 квітня ставка по пільговій іпотеці для житла на первинному ринку зросла з 7% до 12%. Переплата по кредиту тепер збільшилася майже вдвічі, перевищивши суму самої позики.

Про це пише видання «Нижний Новгород онлайн».

Пільгова програма «Держпідтримка 2020» була запущена в Росії два роки тому, до останнього часу ставка по іпотеці складала 7% річних, а максимальна сума позики складала 3 млн рублів. Після «спецоперації в Україні» та введення санкцій Центробанк повисив ставку до рекордних 20%, уряд підвищив ставку до 12%, розмір кредиту збільшили до 6 млн рублів (для Московського регіону, Санкт-Петербургу та Ленінградської області до 12 млн рублів).

Підвищення ставок змушує тепер позичальника вдвічі більше віддати банку грошей. По-друге, в перші місяці клієнт буде платити переважно відсотки по тілу кредита. А сам щомісячний платіж тепер збільшується у півтора рази.

Для прикладу:  сім’я взяла на пільгових умовах звичайну «двушку», сума іпотеки склала 3 млн рублів. Тепер замість 23 тис рублів щомісячної виплати доведеться платити 33 тис рублів. При чому, з цієї суми на відсотки піде 30 тис рублів. Підсумкова переплата по кредиту була 2,6 млн рублів, а за нової відсоткової ставки переплатити доведеться 4,9 млн рублів. Тобто, понад 160%.

Крім того, Сбербанк (через який йде іпотека) почав масово відмовляти по раніше погодженим заявкам на отримання іпотеки. Клієнти пишуть, що банк це робить в односторонньому поряду, свої рішення не пояснює.

Видання 74.ru (Челябінск) пише, що через відмову Сбербанка люди понесли вже серйозні збитки. Отримавши попередню згоду на видачу іпотеки, клієнти внесли за нерухомість кошти, а тепер їх не вистачає для викупу квартир. При цьому, завдатки за нерухомість за умовами договорів не повертаються.

«Ситуація просто критична. Попередні договори у клієнта були укладені із завдатками. Збитки позичальників складають 1,5 млн рублів. Хто їх буде компенсувати?», – обурена директор агентства нерухомості Юлія Дягілєва. «Ринок нерухомості уже зараз стоїть на колінах. Чому люди повинні страдати і відповідати за все, що відбувається. Ситуація зайшла в тупик».