Імпланти у пластичній хірургії в РФ подорожчали на 200%
03.04.2022   //  

Новосибірські приватні клініки готуються підвищити ціни на фоні подорожчання товарів. «Тайга.інфо» поговорила з представниками клінік «Санітас» та «Євромед».

Головний лікар клініки «Санітас» Михайло Андрушкевич розповів, що «усі розхідники подорожчали. Деякі навіть утричі. З’явилися дефектури: деяких позицій взагалі немає. По-друге, на 30% підвищилися закупівельні ціни у рітейлу для персоналу – їжа та інше. Продукти дорожчають, відповідно, зарплати рано чи пізно доведеться збільшувати. Орендну плату нам поки що ніхто не скорочує і не скасовує, тому рівень постійних витрат у принципі не впаде», – сказав лікар.

«Нині скрізь така паніка. І навіть у російських виробників скрізь імпортні складові, тому хтось намагається на Китай перескочити, хтось побудувати вхідні ланцюжки з постачання. Почалася плутанина з поставками», – вказує Андрушкевич.

«Щодо санкцій фармкомпаній: той самий Pfizer відкликав свої препарати для зниження тиску. Був лист Голікової (віце-прем‘єр РФ Тетяна Голікова – НГ): рятуйтеся, хто може, називається. Там близько 40 препаратів, які доручили регіонам шукати самим. Коли все добре, Москва купує, бо їм заробити треба, а з цією ситуацією, виходить, справляйтесь самі. Але, переважно, це доручення стосується хіміотерапії», – розповів лікар.

«Санкції наростають, щодня щось нове. Ми навіть оплачене медобладнання з-за кордону отримати не можемо, тому що логістичний цикл блокується, доставити його проблематично», – скаржиться Андрушкевич.

«В нас дуже велика частка імпортних препаратів, навіть субстанції Росія не виробляє. Поки що ніхто все це не може оцінити, але частина перекинеться на Китай та Індію. Китайських препаратів я не знаю, індійські – постачаються. Знову ж таки, курс долара збільшився приблизно на 30%, відповідно чекайте на таке ж підвищення цін», – зазначив він.

Як стверджували у Мінпромторгу РФ, у загальному обсязі фармринку Росії частка російських препаратів становить 61,2%. Але з життєво важливих ліків за повним циклом у країні можуть виробляти лише половину (404 позиції з 808), а частка субстанцій, що імпортуються, оцінюється на рівні 80% від загального обсягу необхідної сировини, писали «Известия».

«Плюс у нас обладнання у всій країні переважно німецьке, голландське та американське. Дуже проблематично буде все це підтримувати у справному стані. УЗД-апарати ще можна замінити на китайські, з томографами вже проблема, тим більше, ремонтувати. Ще проблема з контейнерними перевезеннями. Поки що нічого невідомо, але зростання цін точно буде», – підсумував Андрушкевич.

У свою чергу керівник служби травматології та ортопедії клініки «Євромед» Єгор Буров розповів, що їхні партнери з Америки «просто стали на паузу і не продають нам нічого, бо самі не знають, як це робиться… Продавець у Росії, на щастя, закупив на півроку вперед, і ми зараз за старими цінами у нього забираємо, нових цін немає. Ну і в принципі нові речі не привозяться, бо курс незрозумілий, як довезти, незрозуміло. Тому все поки що за старими цінами», – розповів лікар.

«Щодо партнерів з Китаю, вони підняли ціни, але не більш ніж на 20%. Все знову ж таки прив’язано до логістики та курсу долара», – каже Буров.

«Якщо говорити про російських виробників, товари яких ми використовуємо найбільше в травматології, вони також, на жаль, підняли ціни, і незрозуміло, чому це відбувається. Ціни на витратні матеріали у моїй спеціальності підняли на 10-20%. Але ми намагаємося закуповувати про запас, щоб на пацієнті це не позначилося», – зазначив Буров.

«Якщо брати пластичну хірургію, то я чув від колег, що імпланти подорожчали майже на 200%. Звичайно, якщо порівнювати вставку імпланта у пластичній хірургії та перелом кістки в ортопедії, то з першим можна почекати та накопичити грошей», – вважає лікар.