В Татарстані вдвічі подорожчала заміна скла у мобільниках
02.04.2022   //  

В Набережних Човнах (Республіка Татарстан, РФ) запчастини для ремонту телефонів та ноутбуків подорожчали вдвічі. На стільки ж змінилася і вартість ремонту гаджетів, яка буде зростати далі.

Про це пишуть «Челнинские Известия».

В редакцію пожалілася місцева мешканка, що ремонт розбитого скла в телефоні та заміна однієї деталі обійшовся їй в 12 тисяч рублів. Пару місяців назад такий же ремонт коштував біля 7 тисяч рублів (для переводу у гривні діліть приблизно на три).

В салоні з ремонту телефонів та ноутбуків видання сказали, що після «відомих подій» запчастини подорожчали в два рази. Наприклад, заміна скла в дешевих моделях подорожчала з 1,5 тисячі до трьох, а в дорожчих – з 6 до 7-10 тисяч рублів.

В двох компаніях з ремонту побутової техніки розповіли, що в них подорожчання запчастин склало 200-300%. Щоб узнати нову вартість ремонту, потрібно колишню ціну помножити на два-три.

При цьому, у всіх салонах відмітили, що ціни за сам роботу залишилися незмінними.

«Якщо зовнішньоекономічні відносини не зміняться, то, скоріш за все, ціни на запчастини виростуть ще. Нині продавці продають залишки, вони використовують ситуацію, щоб отримати додатковий прибуток, за який потім будуть якось виживати», – проаналізував представник АО «Фінам» Виктор Разінков.

Відмітимо, в Набережних Човнах знаходяться основні потужності виробника вантажівок «КАМАЗ», що також постачає техніку для російської армії. Компанія потрапила під санкції Європейського Союзу, влада Татарстану прогнозувала відправлення у вимушений простій 15 тисяч її працівників через зупинення постачання заводам іноземних запчастин. Тепер КАМАЗ розглядає два виходи з кризи: або переорієнтуватися на випуск старих «радянських» моделей вантажівок, або сподіватися на постачання запчастин з Китаю.