Розкрито флот Романа Абрамовича з п’яти яхт вартістю $1 мільярд
02.04.2022   //  

Російський олігарх Роман Абрамович володіє або пов’язаний з колекціэю з п’яти яхт, вартість яких оцінюється майже в 1 мільярд доларів, повідомляє «Financial Times».

Уже повідомлялося, що Абрамович є власником яхт Solaris і Eclipse вартістю $474 мільйони і $437 мільйонів відповідно (согласно служби даних про яхтах VesselsValue). Але FT повідомило, що він також володіє яхтами Halo і Garçon, які пришвартовані в Антигуа. Halo і Garçon оцінюються в $38 мільйонів і $20 мільйонів відповідно, і в даний час вони знаходяться під загрозою арешту.

Уряд Антигуа не знав, хто володіє суднами до запиту FT, що підтверджує масштабні проблеми, з якою постійно діють влади Великобританії та ЄС при застосуванні санкцій.

Британці надали владі Антигуа лист «від Агентства фінансових розслідувань Британських Віргінських островів, в якому говориться, що бенефіціарним власником Wenham Overseas Ltd є Роман Абрамович».

У письмі також зазначено, що адреса мільярдера в Швейцарії вказано просто як «Immeuble, Gatzby Le Magnifique», що переводиться як «Велика будівля Гетсбі».

Кітинг назвав здатність Великобританії вимагати повну інформацію про власників компаній, зареєстрованих на будь-якому з її заморських територій або залежних від корони, своєю «самою потужною глобальною зброєю» у боротьбі з фінансовою таємницею.

Людина, знайома з колекцією лодок Абрамовича, вказує на те, що олігарх, можливо, все ще є власником Sussurro, першою яхтою, яку він купив у 1998 році, незважаючи на повідомлення про те, що він віддав її колишній дружині при розлученні.

Ця яхта оцінюється в 11 мільйонів доларів. Нею володіє фірма Vesuvius International Limited на Британських Віргінських островах. Документи Британських Віргінських островів показують, що ця компанія була знята з реєстрації в 2017 році. У тому ж році на Джерсі була зареєстрована ще одна Vesuvius International.

Власник компанії Vesuvius International з Джерси вказує як Wotton Overseas Holdings Limited. Ця організація, яка в 2017 році перебралася з Британських Віргінських островів на Джерсі, також є власником через дочерню компанію Vertoleta, який кілька разів був сфотографований на посаді на «Солярис» Абрамовича.

Служби морського спостереження показують, що Sussurro (в перекладі з італійським значенням «шепот»), пришвартований в Ла-Сьота на півдні Франції — в тому ж порту, де французький уряд у минулому місяці конфіскував суперяхту вартістю 116 мільйонів доларів, що належить до компанії, повязаної з головою «Роснефті» Ігорем Сечіним.

Управляюча компанія Суссурро є кипрською компанією Blue Ocean Management, яка також керує Le Grand Bleu, 113-метровою суперяхтою, яку Абрамович, як повідомляє, передає своєму діловому партнеру Юджину Швідлеру.

У письменстві агентства фінансових розслідувань Британських Віргінських островів британським колегіумом також вказується, що власник Le Grand Blue — Ashchurch Holdings Limited — належить «Зарі Швідлер». Жена Швидлера широко відома як Зара Швидлер.

VesselsValue оцінює ринкову вартість Le Grand Bleu в діапазоні від $110 млн до $130 млн, що означає, що судно в останній раз відстежує цю неділю в Карибському морі в побережжі Пуерто-Рико.