В Омську люди масово скуповують імпортні ліки для щитовидки на рік наперед
01.04.2022   //  

В Омську препарати для щитовидної залози «L-Тіроксін» та «Еутірокс» зараз знайти не так просто. Люди масово скуповують ці препарати іноземного виробництва, попит на які збільшився удесятеро. Фармацевти змушені обмежувати видачу препаратів не більше двох пачок в одні руки, передає ngs55.ru

Власник мережі омських аптек «Біомедсервіс« Олег Мірошник пояснив, чому виникла така ситуація. За його словами, серед городян на препарати для щитовидної залози попит збільшився удесятеро. Тому в омські аптеки просто не встигають постачати потрібну кількість медикаментів. Люди масово скуповують препарати для щитовидки на рік уперед. Як результат – комусь медикаменти зовсім не дістаються.

— У наших аптеках ми стали видавати по 1–2 упаковки. В результаті ми тиждень торгували цими препаратами. Надходження до аптек є, але в тих обсягах, які мають задовольняти попит у звичайній ситуації. А оскільки люди готові купити все, що побачать в аптеках, виробники чи оптовий постачальник не готові до такого імпульсного сплеску попиту. Чи виправдана така поведінка? Сказати складно, – зауважив Мірошник.

На його думку, у перспективі через зміни в ланцюжку постачання можливі перебої, які можуть призвести до тимчасової, але реальної відсутності медикаментів.

— Припустимо, компанія Maersk, яка постачала контейнеровозами ліки до Росії, заявила, що обслуговувати російські постачання в європейській зоні не будуть. Наразі є спроби налагодити завезення препаратів через Туреччину і, можливо, через якісь далекосхідні порти. Зрозуміло, що це веде і до подовження термінів доставки, і до подорожчання, – каже Мірошник.

Омська дистриб’юторна компанія лікарських засобів «Медекспорт-Північна зірка» постачає медикаменти для мережі аптек «Фармакопійка» та деяких медклінік. Її представник Костянтин Сердюк розповів про спад ажіотажу. І одна з причин цього, вважає фахівець, у тому, що у людей закінчуються гроші.

— Люди купують 10 упаковок, коли їм потрібна 1 упаковка. Решта – не можуть купити медикаменти. Надалі вони дають посил про те, що є дефіцит. Якби кожна людина, яка має проблеми зі щитовидною залозою, купила стільки, скільки їй потрібно, то ніхто б не помітив відсутності препаратів. Такі сплески купівельної спроможності короткострокові. У людей досить швидко закінчуються гроші, щоб скуповувати ліки в необмежених кількостях. І не лише лікарські засоби, а й все інше. Наразі йде спад споживання медикаментів не лише в Омській області, а й у всій країні.