Російські селекціонери залежать від імпорту в усьому від реагентів до бичачої сперми
01.04.2022   //  

Російська селекційна наука залежна від імпорту в усьому від реагентів до бичачої сперми. Це розповів «Новинам Невського району» директор Всеросійського науково-дослідного інституту генетики та розведення сільськогосподарських тварин РАСГН Вадим Хлєсткін.

За словами Хлєсткіна, російська селекційна наука залежить від імпорту, адже чіпи та різні реагенти в Росії не виробляються. Ще великі проблеми країна-агресор має у виробництві племінного матеріалу та батьківськими стадами. Так, на основі очолюваного Хлєсткіним інституту виведено кілька порід курки, але на рівні економіки країни це крапля в морі.

Як стверджує Хлєсткін, наразі 100% батьківських стад бройлерного птаха завозяться з-за кордону. У яєчній птиці, як і у свинарстві, імпорт становить близько 80%. Його частка останніми роками зросла у сфері бичачого сімені. У 2018 році було ввезено близько 2,8 млн доз, у 2021 році кількість доз бичачого сімені, що ввозяться, перевищила 4 млн.

Він зауважив: «Наша наука може підтримати сільське господарство. Але для цього ми маємо отримати державні замовлення, а їх немає. Малі фермерські господарства не можуть замовити нам наукову розробку, бо вони на ці дослідження не мають грошей».

Що до фермерів, то їх і самих поменшало. Як пише «TverNews», сільскогосподарський мікроперепис 2021 року показав зменшення кількості сільгоспвиробників одночасно зі збільшенням площі задіяних земель. Порівняно з Всеросійським сільськогосподарським переписом, проведеним у 2016 році, скорочення кількості сільгоспвиробників у категорії сільгосппідприємств склало 4,7%, а в категорії селянських (фермерських) господарств та індивідуальних підприємців – 41,9%. Це може вказувати на монополізацію цієї галузі.

Читач видання прокоментував новину про сільгоспвиробників саме так: «Що хорошого-то? Це показник того, що дрібний та середній виробник з ринку видавлюється всякими агрохолдингами. Як наслідок маємо: падіння конкуренції, якості та зростання цін. А ми потім тут дивуємося яйцям по 300 і сахеру по сотні рублів за кг, точніше 900 г».