У Твері (РФ) жаліються на шалене подорожчання зоотоварів: «Да, вова, натворил дел»
31.03.2022   //  

За місяць після нападу Росії на Україну російські власники котів і собак зіткнулись із ростом цін на всі зоотовари від кормів до наркозу. Про це пише видання «Tverigrad».

Головна лікарка місцевої ветклініки «Барс» Ганна Дроздова розповіла виданню, що у зв’язку з підвищенням цін на препарати та витратні матеріали, ветпослуги подорожчали приблизно на 20%, а ліки для домашніх улюбленців – на 30-40%. За її словами, наркоз пропав, стоїть на кордоні. «Заміщення вітчизняними препаратами практично неможливі, імпортний же наркоз став коштувати в 5-7 разів дорожче», – повідомила ветеринарка.

Зоозахисниця Наталя Черкасова стверджує, що нині ветклініки припиняють проводити операції домашнім улюбленців, зокрема стерилізацію і кастрацію. Причина – відсутність імпортного наркозу, який продається за величезними цінами. Якість вітчизняного наркозу набагато нижча, тому ветеринари побоюються використовувати його під час операцій.

Генеральний директор мережі зоомагазинів «Чотири Лапки» Олена Райкова каже, що ціни на популярні імпортні корми для домашніх тварин злетіли в середньому вдвічі, а більшість товарів зникли зі складів постачальників.

«У нас залишилися лише Grandorf (Бельгія) та Monge (Італія). Що можна порадити? Перейти на російських виробників, таких як Pro Plan, Brit (Чехія, завод відкрили в Росії), Royal Canin, Carmy, Pro balance, Florida, Buffalo. На сьогоднішній день це найкращі з наявних на російському ринку».

Щодо цього Наталя Черкасова зауважила, що особливо стрибок цін на імпорт вдарить по тваринах із хронічними хворобами, оскільки в РФ практично немає своїх лікувальних кормів, лише імпорт.

«У нас у Росії є вітчизняні виробники кормів, але випускати вони можуть лише корми економ класу! Тобто заміна Whiskas і Kitekat в Росії є, а ось супер-преміум корми відсутні від слова «зовсім». І це ще не найголовніше. На крайній випадок домашніх улюбленців можна перевести на натуральне харчування (м’ясо, птиця, риба, вітаміни та мінерали в добавках). Проблема у відсутності лікарських імпортних препаратів, багато з яких тварини приймають довічно через хронічні захворювання. І відсутність таких препаратів призведе до смерті», – б’є на сполох зоозахисниця.

За словами директорки котокафе «Мур-мяу» Анастасії Скакуненко, ті, хто годував тварин супер-преміум кормами, можуть перейти на клас нижче. Інші можуть спробувати менш відомі та популярні марки. Але вона попереджає, що в Росії виробників корму не зобов’язують вказувати відсоткове співвідношення м’яса у складі, тому деякі з них лише згадують його як компонент. Також вона не радить відмовлятися від дієтичного корму.

Один із читачів новини у коментарях підтвердив: «Да уж…Бравекто (от 20 до 40 кг) покупал по 1900, сегодня он 3876, шампунь для пёсиля стоил 680 рублей, сейчас 1107 рублей… КАПЕЦ!».

Інший коментатор був лаконічним: «Да, вова, натворил дел. (((».