На чорному ринку РФ у рази підняли ціни на нелегальні банківські картки для обходу санкцій
31.03.2022   //  

Постачальники нелегальних послуг, які займалися в Росії обналом та пробивом особистих даних, тепер пропонують безіменні карти зарубіжних банків та віртуальні сервери для роботи під виглядом європейця, повідомляє «The Bell» (РФ).

На тлі блокування в Росії платіжних систем Visa та Mastercard даркнет пропонує з десяток альтернативних рішень. Найпоширеніший варіант – доставка безіменної картки або картки, оформленої на підставного іноземця, так званого «дропа».

Починаючи з 12-13 березня продавці стали пропонувати готові пластикові картки зарубіжних банків, при цьому вартість однієї підвищилася вдвічі приблизно до $600. В основному це пластикові банківські картки Казахстану, Грузії, Киргизії, Вірменії, але є пропозиції карт з країн Євросоюзу. Продаються віртуальні карти, з яких також доступні міжнародні транзакції.

Як пояснили кореспондентові The Bell кілька продавців, вони надсилають конверт із пластиковою карткою та документами по ній звичайною кур’єрською службою. У комплект входить сама карта, договір з ім’ям її холдера (іноземця, на якого вона оформлена), номер рахунку та інші дані, у тому числі для підключення онлайн-банкінгу на комп’ютері або мобільному телефоні, PIN-код та TAN-лист.

Останнє — це набір із 50 унікальних 6-значних номерів. Ці номери замінюють цифри, які банк зазвичай надсилає у SMS-ку для підтвердження транзакції. Завдяки TAN-аркушу немає потреби прив’язувати карту до російського номера телефону, і всі міжнародні системи сприймають платежі з неї як не російські. 50 TAN – максимальна кількість, яку видають банки. Вважається, що цього вистачає на півроку платежів, сказав кореспондентові The Bell продавець таких карток.

Деякі з продавців додатково гарантують «дистанційне обслуговування картки», але тоді вартість послуги зростає з $500-600 до $800 (до початку війни в Україні подібна послуга на чорному ринку коштувала до $200 і не була особливо затребуваною).

«Дистанційне обслуговування» має на увазі, що іноземний холдер картки залишається на зв’язку з її російським покупцем і за доплату близько $30 може сходити до банку за потреби. Наприклад, його особиста присутність знадобиться для отримання наступних 50 TAN або розблокування у разі проблем з рахунком. Таку опцію в даркнеті називають картою з ручним дропом.

Зміна попиту призвела до хвилі набору нових «співробітників» для продавців із даркнету. Найбільший попит – на «дропів». Як пояснив один із продавців у розмові з The Bell, знаходити номіналів стало набагато складніше, оскільки тепер потрібні насамперед «дропи» за кордоном.

У Киргизії, Вірменії та Грузії багато російськомовного населення, і знаходити відповідних людей простіше, «хоч і там кожен другий відмовляється працювати на російський обхід санкцій», а в Європі набагато складніше, до того ж ризики для «дропа» там вищі, аж до позбавлення права на проживання у країні.

«І завдання для дропів тепер стали відповідальнішими, — пояснив співрозмовник. — Бажано, щоб він був на зв’язку, міг сходити до відділення пошти чи до банку і був у адекваті».

Як пояснює продавець, тепер доводиться пропонувати дропам набагато більші суми — і через рівень ризику, і через падіння курсу рубля:

«Припустимо, ми підняли розцінки на європейські банківські картки, оформлені на дропів, з €200-300 до €700, тому що тепер дропи вимагають не €100, а щонайменше €400 за цю послугу».