На Росії паперові книги подорожчали на 10-20%
30.03.2022   //  

Ціни на книги в роздріб у Росії зросли на 10–20% через подорожчання паперу, друкарські послуги та зміну курсів валют. Про це «Известиям» розповіли учасники книжкового ринку: представники видавничої групи «Ексмо-АСТ», видавництв «Альпіна Паблішер», «Росмен», «Лев» та «Біле місто». За їхніми словами, один лише офсетний папір, який переважно використовується при виробництві книг, став дорожчим у середньому на 30%.

«Подорожчання паперу поряд з іншими факторами призводить до зростання собівартості книжок. За останні тижні вона збільшилася щонайменше на 30%. Зміна собівартості позначається на цінах у книгарнях. За останні два тижні холдинг підняв їх на низку позицій на 15%. Загалом по ринку зростання цін – приблизно 20%», – розповів «Известиям» президент видавничої групи «Ексмо-АСТ» Олег Новіков.

Крім того, сьогодні гостро відчувається дефіцит крейдованого паперу (використовується для друку глянцевих журналів – НГ) та його стрімке подорожчання, додав експерт. У цих умовах «Ексмо-АСТ» та інші видавництва скорочують випуск альбомів та книг на цій сировині. Дефіцит крейдованого паперу підтвердив і гендиректор видавництва «Росмен» Борис Кузнєцов.

«Зараз ми спростили виробництво книг, як і багато інших компаній. Крім того, розглядаємо варіант імпорту матеріалів із Китаю та Індії, але це вплине на цінову політику. Зміна ж сировини спричинить зниження якості, тому що, наприклад, дитячі книги виготовлялися з крейдованого паперу, який краще передає тони і півтони картинок», – повідомив він.

При цьому вартість книг зросла б, навіть якби ціни на папір залишилися на колишньому рівні – свій внесок роблять друкарські послуги. Як повідомив «Известиям» гендиректор «Альпіна Паблішер» Олексій Ільїн, якщо на чорно-білий друк друкарні підвищили ціни на 30%, то на кольоровий – на 50%, бо фарби переважно імпортні.