Данці відмовились налаштувати обладнання за 1,5 млн євро на рибзаводі в Калінінграді (РФ)
26.03.2022   //  

Голова ради директорів рибопереробної групи компаній «За Родіну» (Калінінградська область РФ), депутат Калінінградської обласної Думи Сергій Лютаревич в інтерв’ю радіостанції «Балтік Плюс» розповів про складнощі після введення економічних санкцій на Росію.

Він зазначив, що завод встигли збудувати «за старими цінами».

«Сьогодні починати будувати такий об’єкт було б неможливо: основна складова обладнання імпортна. Купували в Іспанії, Італії, Німеччині, Данії, Швеції — зібрали там найкраще обладнання, яке є у нашій галузі. Частина обладнання працює і дуже добре. Деякі установки, як мультиголова, яку ми купили в Данії, працюють. Але хотілося б її трохи вдосконалити, покращити. Данці відмовилися до нас прилітати: вони не потрапили під санкції, у них є візи (ми їм зробили), усі ковідні дозволи, але вони надіслали нам такий «політично вивірений лист». Такий образливий лист. Ми їм заплатили 1,5 млн євро за обладнання, і не приїхати до нас і не налаштувати його до кінця — це абсурд», – розповів Лютаревич, чиї слова цитує Rugrad.eu.

Голова ради директорів додав, що наразі намагаються вивчити своїх інженерів.

Говорячи про імпортні комплектуючі, керівник відзначив, що вся жерсть виробляється або в Європі, або у Китаї. А томатну пасту для виготовлення кільки в томаті останні 5 років привозили з Ірану та Китаю.

«У кільки в томатному соусі є олія. Подорожчала вона майже вдвічі. Привозимо її з Воронежа — це єдиний російський компонент, що залишився у нашій консервній банці…  Так подивитися, наше вітчизняне — це лише кілька, яку ми самі ловимо, і праця наших людей. Більше половини складової у консервній банці була імпортна. Ми працюємо над тим, як це замінити. Це не просто», – повідомив Лютаревич.

Він також додав, що всі комплектуючі подорожчали на 80%. Ціни ж на свою продукцію поки підняли на 7% , але прогнозується подальший ріст цін.

«За Батьківщину» – рибопереробний комплекс повного технічного циклу, від вилову риби до виготовлення готової продукції.