Рязанський ЗМІ повідомив, що місцеві підприємці на межі вимирання: «Мені здається, що я стою на руїнах у повній розгубленості»
25.03.2022   //  

Вихід американських та європейських постачальників з російського ринку в результаті економічних санкцій на Росію, які були введені після початку війни, ставлять під удар величезну кількість підприємців, оскільки багато хто з них купував сировину, комплектуючі та техніку за кордоном.

Як пише YA62.ru (Рязань, РФ), в умовах тотальних санкцій бізнес або взагалі не може налагодити поставки, або закуповує матеріали за цінами втричі-вчетверо вище, ніж вони були місяць тому.

Журналісти поговорили з рязанськими підприємцями та представниками локальних брендів, які вже зіштовхнулися з труднощами, і зараз намагаються вижити в умовах досі небаченої економічної кризи. І дійшли висновку, що в Рязані все буде дорого.

Ілля Дорошін, власник пабу «Свої & Наші» на Поштовій:

– Весь мій бізнес практично був побудований на імпорті. Ціни дуже злетіли у постачальників – від 15 до 60%. При цьому відпускну вартість для покупців чи відвідувачів ми підняли лише на 10%. Але з такою маржинальністю довго не пропрацюєш.

Олена Тагільцева, підприємець на пенсії, робочі руки локального бренду одягу Ochen.clothes:

Ще вчора я впевнено твердила: ми зможемо вижити. А сьогодні нам скасували Instagram. Впевненість відпала. Я будувала свою справу шість років. Вкладено багато сил, нервів, часу та грошей. Всі контакти, замовлення – в Instagram.

Тепер мені здається, що я стою на руїнах у повній розгубленості.

Навіть у часи дефолту було зрозуміло, що все буде дуже дорогим, але буде. Зараз же здається, що незабаром взагалі нічого не буде. У нас все імпортне: машини, тканини, блискавки, фурнітура, навіть ниток своїх у країні немає. Я б рада шити на всю країну, але з чого? Сьогодні тканини подорожчали на 60–100% і ніхто з оптовиків не знає, чи вони привезуть ще хоч щось.

Анатолій Тверитнєв, викладач та керівник студії англійської мови:

За останні дні пішли кілька учнів, причина – втрата чи зниження доходів. Відчуття, що нас відкинуло у розвитку бізнесу назад.

Платежі з-за кордону тепер також не зрозуміло як отримувати.

Планую підвищення цін у зв’язку із загальною інфляцією, швидше за все – перейду на пошук клієнтів із Москви та «преміум-сегменту» аудиторії.

Зараз ще не гірша ситуація, але очевидно, що економічні наслідки для країни будуть у рази негативнішими.

Данило Бичков, підприємець, керівник майстерні меблів «Каштан»:

Ми використовуємо в роботі оливи імпортного виробництва, переважно – німецької, італійської. Курс долара виріс і ціни підскочили. Олива зросла в ціні в 2,5 рази… Тенденція з підвищенням цін є вкрай неприємною. І вже зараз помітно, що купівельна активність мінімізувалася, попит упав.

Збільшення цін буде. Інакше ми просто вимремо.

Одна з головних складнощів – відключення реклами на Facebook. Основний приплив клієнтів йшов саме через соцмережі, через Instagram.

Наразі ситуація наближена до критичної, і ніхто не знає, що буде завтра.

Яна Вівденкова, власниця домашньої кондитерської:

Наразі у багатьох сферах бізнесу, як і в нашій, відчувається тривога від невизначеності. Імпортні продукти подорожчали вже зараз на 20–30%, такі як шоколад, горіхові пасти, желатин, а деякі — зовсім у дефіциті. Продукти місцевого виробництва також подорожчали, але ми хоча б знаємо, що вони точно будуть, а от какао, бельгійський шоколад, тропічні фрукти – поки що незрозуміло, будуть нам доступні чи ні. Істерія з цукром теж додає тривоги, тому що в деяких місцях його немає, в інших чотири пачки в одні руки, нагадує 90-ті і продукти за картками.

Скоріше б всі ці зовнішньополітичні конфлікти закінчилися. Дуже сумно від того, що скасовуються весільні торти у зв’язку з участю наречених у всіх цих діях. Ми всі хочемо миру.