Як Україна використовує західну зброю, щоб використати слабкість Росії?
16.03.2022   //  

Як Україна використовує західну зброю, щоб використати слабкість Росії?

Нездатність Москви зробити блискавичний наступ і захопити великі міста багато в чому спровокована компактною зброєю українців.

Генрі Фой та Ян Ботт, «Financial times» (подаємо зі скороченнями, гугл-транслейт)

Батальйонні тактичні групи Росії

Основною бойовою одиницею армії Росії зараз є батальйонна тактична група. За оцінками США, 100 із приблизно 170 російських БТГ, призначених для швидкої адаптації і які мають високу вогневу потужність, були розгорнуті в Україні.

Озброєні танками, гаубицями, артилерією та системами ППО, вони були задумані як багатоцільові оператори з можливістю переходу від швидкого штурму до дальніх атак та операцій із підтримки інших підрозділів. Але їхня сильна залежність від техніки — приблизно 75 у кожній — і відносно невелика чисельність піхоти, лише 200 людей, робить їх особливо вразливими для атак із флангів чи тилу. Це особливо актуально в умовах війни, коли місцевість, тактика та рівень українських військових можливостей означають, що БТГ не воюють проти аналогічних дислокації та озброєння підрозділів.

Російські вразливості

Сплановане президентом Росії Володимиром Путіним у складі невеликої групи радників вторгнення в Україну стало шоком для багатьох російських військовослужбовців, які дислоковані на кордоні країни для «навчання». Це означало, що машини, яким раптово наказали перетнути кордон, перебували в поганому стані і часто з неякісними шинами або запасними частинами, за словами представників західної розвідки та військових аналітиків. Це робило маневрування на бездоріжжі ризикованим або неможливим, про що свідчить велика кількість фотографій російської техніки, кинутої в полях, що заросли брудом, або з прорваними шинами або осями.

Крім того, план Володимира Путіна передбачав швидку атаку та захоплення таких ключових міст, як Київ, Харків та Маріуполь. Це означало швидке рух основних шляхів і боротьбу контроль над великими розв’язками, а чи не за провінційні міста чи сільські райони.

Українські військові зробили два висновки.

По-перше, вони зрозуміли, що незалежно від того, наскільки велика колона бронетехніки, вона буде шириною тільки дорогу і може рухатися тільки з такою ж швидкістю, як передні машини.

А по-друге, війська, що обороняються, зрозуміли, що можуть відносно вільно діяти в лісах, полях і селах по узбіччях дороги. З невеликим прикриттям російської піхоти на флангах російська техніка виявилася вразливою для засідок невеликих груп українських військ, вибиваючи цілі з укриття, які потім могли приховати їхній відступ.

Списи

Ключем до цих засідок було широке використання протитанкових ракет, що переносяться військами, що запускаються з плеча, таких як Javelin американського виробництва.

Вони були відправлені в Україну до того, як почалося вторгнення, щоб західні військові інструктори навчили війська найкраще використовувати їх, і тепер вони тисячами прибувають із країн усього альянсу НАТО. Українські та західні офіційні особи заявили, що це постачання є найважливішою опорою опору вторгненню. Його компактний розмір робить його легко транспортується для швидкої піхоти, а система стеження за ракетою означає, що її можна вистрілити і забути, що дозволяє військам швидко залишити місце атаки ще до того, як снаряд вразить ціль. Подвійна бойова частина також дозволяє їй завдавати серйозних пошкоджень посиленим російським танкам.

В інших відеороликах показано, як війська використовують реактивні гранатомети — легші, але менш потужні та складніші в прицілюванні — або легка протитанкова зброя нового покоління, призначена для однієї людини, для досягнення того ж результату.

Повітряна війна

Представники західної розвідки загалом згодні з тим, що одна з найдорожчих військових помилок Росії пов’язана з тим, що вона не змогла знищити як ВПС України, так і системи ППО в ході первинного обстрілу високоточними крилатими ракетами в перші години вторгнення. Ця невдача означала, що Росія не домоглася панування у повітрі над полем бою, що вона використала, наприклад, для руйнівного ефекту в Сирії.

Крім того, використання українськими військами керованих з плеча ракет класу «земля-повітря» для успішного нападу на російські вертольоти і винищувачі, що низько летять, посилило стриманість Москви щодо розгортання занадто великої кількості авіації.

Оригінал статті за посиланням