Влада має терміново налагодити вивезення з України проводів для автовиробників, щоб не втратити галузь
16.03.2022   //  

В Україні є майже 40 заводів по виробництву джгутів електропроводів для автомобілів. Та після нападу Роісі з виробництвом почались проблеми настільки великі, що BMW та Volkswagen змушені зупинити свої заводи по усій Європі через логістичні проблеми з українськими постачальниками, повідомляє «Financial times».

VW заявив, що дев’ять із 11 його постачальників у країні працюють, хоча і зі зменшеною потужністю.

Але великою проблемою є доставка готової продукції через польсько-український кордон на автозаводи, що очікують. Існує гостра нестача водіїв вантажівок, які здебільшого чоловіки, і на них поширюються закони про військовий обов’язок, які забороняють їм залишати країну. Деякі заводи звернулися до колишніх пенсіонерів, які досягли призовного віку, для переміщення продукції, за словами співробітника однієї з українських груп.

За словами двох людей, поінформованих про ситуацію, багато автотранспортних компаній за межами країни неохоче відправляють автомобілі через кордон, побоюючись, що вони не повернуться. Навіть після виявлення вантажівок та водіїв прикордонні переходи повністю переповнені біженцями та практично закриті для традиційних комерційних вантажних перевезень.

«Якщо ви відправляєте вантажівку, ви не можете сказати, чи буде вона в Польщі через три години чи три дні, чи буде відправлена ​​назад», — сказав один чоловік. «Ми маємо щодня перевіряти, чи можна сьогодні відправити одну машину чи дві».

«По суті, зараз країна не відкрита для будь-якої нормальної комерційної діяльності», – сказав Джозеф Массаро, фінансовий директор Aptiv, американського постачальника автомобільних запчастин.

Компанія, що має два заводи на заході України, почала вивозити деталі з країни на існуючі підприємства Aptiv у Польщі, Румунії та Сербії. За словами людей, знайомих з операцією, переселення, якому допомагає VW, також включає робітників та їхні сім’ї.

Проте, за словами кількох постачальників, війна в Україні практично не торкнулась робітників заводів. Оскільки складання джгутів потребує виняткової спритності, більшість працівників на фабриці, як правило, жінки, на яких не поширюється українське законодавство про військовий обов’язок для чоловіків віком від 18 до 60 років. За оцінками одного постачальника, три чверті його працівників складають жінки, багато з яких пропонували вийти на роботу, якщо це безпечно.

«Дивовижно, наскільки люди мотивовані і готові підтримувати компанію», – сказав менеджер однієї з груп постачання.