Китайські акції подорожчали через ринкові наміри Китаю та відсутність заяв про підтримку Роіссі
16.03.2022   //  

#промінь_надії
Як повідомляє «Bloomberg», сьогодні китайські акції підскочили у ціні найбільше за останні два роки, і це добра ознака для того світу, який ми знаємо.

Справа в тім, що ще вчора біржовий індекс китайських акцій був найнижчим з 2008 року через Омікрон та побоювання ринку, що Китай повністю займе позицію Роіссі і піде на велетенський конфлікт з США щодо світової гегемонії. В хід йшли навіть спроби китайців затягнути Саудівську Аравію у розрахунки юанями за нафту (це підірвало б групову віру в універсальну могутність долару, бо мова йшла б справді про велетенський потік грошей). Але як вважають ЗМІ, саудівці скоріше загравали з китайцями задля отримання плюшок від Заходу (наприклад, заплющення очей на смертну кару та інші антиліберальні цінності арабів).

І ось на ранок 16 березня Омікрон не переможено, але з’явилась заява Вищого комітету по фінансовій політиці Китаю, очолюваного віце-прем’єром Лю Хе. Ні, у ній немає слів «Китай послав Роіссю в дупу і віддає Путєна на поталу бандерівцям». Але там є намір «стимулювати економіку» та обіцянка «будь-яку політику, що значно впливає на ринки капіталу, заздалегідь узгоджувати з відділами фінансового управління, щоб підтримувати стабільність і послідовність політичних очікувань».

Також міністр закордонних справ Сингапуру сьогодні вранці висловив надію, що Китай буде використовувати свій «величезний вплив» на Росію, щоб допомогти покласти край війні, попереджаючи, що рішення Пекіна найближчими днями та тижнями можуть визначити майбутній напрямок світової економіки.

«Якщо ви досягнете поглиблення біфуркації глобальної економіки, ланцюжків постачання, технологій, це буде зовсім інший світ», – сказав Вівіван Балакрішнан.

Тобто зараз у ринку складається враження, що дії Китаю визначає не лише відморожений Цзіньпінь, який бажає увійти в пантеон до Мао і Сяопіна, та задля задоволення свого его здатний кинути країну у антиринкове вогнище занепаду. Виявилось, що проринкові сили в китайській владі мають певний вплив. І цього впливу поки що достатньо аби повернути очікування на краще.