«Слуги народу» та АМКУ гальмують наш рух «геть від Москви» саботажем антимонопольної реформи
24.02.2022   //  

Автор: Олена Поканєвич, експертка «Ліга антитрасту»

АМКУ і депутати президента категорично проти запровадження в Україні європейських стандартів прозорості роботи конкурентного відомства. А поки ми не відповідатимемо стандартам ЄС по прозорості, ми не зможемо туди вступити.

Мова йде про публікацію на сайті АМКУ інформації про звернення великих компаній до АМКУ за дозволом на злиття/поглинання.

Українське законодавство передбачає, що публікуються тільки ті рішення, що прийняті за результатом розгляду звернення: дати дозвіл або розпочати поглиблене дослідження.

Європейське законодавство зобов’язує конкурентне відомство перед прийняттям рішення опублікувати інформацію про факт звернення. Це робиться для того, аби конкуренти або споживачі, за наявності даних що така транзакція зашкодить конкуренції, могли надати їх конкурентному відомству. І, щоб приймаючи рішення про надання дозволу або поглиблене дослідження, відомство цю інформацію враховувало (👉наприклад).

Депутати «Слуги народу» та Антимонопольний комітет принципово та категорично відмовляються імплементувати такі європейські правила в українське законодавство. Причина, що озвучується, м’яко кажучи дивна: в Україні все настільки нечесно та погано в бізнес середовищі, що публікація цієї інформації дасть змогу ворогам компаній, що зливаються, їм шкодити та зривати угоду. Мовляв, ми «дикуни», які не доросли до таких норм.

«Ліга антитрасту» категорично не погоджується з такою позицією депутатів президента. Бо таким чином вони фактично самі кажуть: Україні ще далеко до ЄС, ми занадто нецивілізовані для них, тому не варто нам імплементувати їх правила, давайте почекаємо.

Ми проти «давайте почекаємо». І не погоджуємось, що ми менш цивілізовані за європейців. І не згодні з тим, що ми «не доросли» до їх правил. І вважаємо, що такими діями президентські депутати поширюють в Україні кремлівський наратив – комплекс меншовартості. І переконані, що переважна частина українців думає так само, як і ми.

Тому ми звертаємось до депутатів «Слуги народу» з вимогою припинити саботувати вступ України до ЄС та виконання Угоди. І, голосуючи за законопроект №5431, потрібно підтримати поправку № 773 депутатів Радіної А.О., Маслова Д.В., Геруса А.М. та Юрчишина  Я.Р.. Вона усуває цей недолік та дозволить нам подолати ще одну сходинку на шляху до своєї європейської мети.

Стаття 256 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС покладає на нас обов’язок адаптувати українське законодавство про конкуренцію та практики застосування до acquis communautaire Європейського Співтовариства. І чим швидше ми це зробимо, тим швидше поставимо галочку у виконанні антимонопольної частини зобов’язань, а значить суттєво наблизимось до своєї цілі – вступу до ЄС.

Олена Поканєвич, експертка «Ліги антитрасту»