1 мільярд освоять на ремонті аеропорту в Кривому Розі, де зараз немає рейсів – ціну асфальту завищили на 30%
24.02.2022   //  

Департамент капітального будівництва Дніпропетровської ОДА 17 лютого за результатами тендеру замовив ТОВ «СК «Стройінвест» реконструкцію аеровокзалу в Кривому Розі за 1,01 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року реконструюють будівлі міжнародного аеровокзального комплексу КП «Міжнародний аеропорт Кривий Ріг». Мова про працюючу будівлю на 100 пасажирів на годину та будівлю на 400 пасажирів на годину, яка давно не використовується. За даними «avianews», потужність 400 пасажирів на годину еквівалентна двом рейсам на популярних середньомагістральних літаках Airbus A320 чи Boeing 737. Нині на сайті аеропорту відсутні дані про будь-які рейси з/до Кривого Рогу.

Торік в Офісі президента повідомляли, що на реконструкцію аеропорту треба 990 млн грн., з яких 690 млн грн. піде на аеродром з обладнанням, а 300 млн грн. – на більший непрацюючий термінал. Нинішній підряд на 1,01 млрд грн. включає лише термінали.

За підсумковою відомістю ресурсів первинної пропозиції без доставки та ПДВ, деякі з вибірково перевірених ціни перевищують ринок. Наприклад, штукатурка МП-75 коштує 8,31 грн./кг. В інтернет-магазинах у Кривому Розі її можна знайти у продажу дрібним гуртом в півтора раза дешевше – по 158 грн. за мішок вагою 30 кг, тобто 5,26 грн./кг.

Асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А марки 1 обійдеться у 4 600 грн./т. Згідно січневого моніторингу ДерждорНДІ на Дніпропетровщині, ціна такого асфальтобетону на бітумах БНД складала 3 310 грн./т, що принаймні на третину нижче від тендерної ціни.

Суттєві кошти підуть на скляні фасадні системи, цін яких немає у відкритих джерелах, а обладнання заховане в комплекти. Австрійська багажна система Motion 06 коштує 48,58 млн грн., а Motion 02 – 13,12 млн грн. Також інформаційну інфраструктуру для більшого і меншого терміналів замовили за 192,20 млн грн. і 74,25 млн грн. Відеоспостереження для більшого терміналу купили за 22,05 млн грн., а для меншого терміналу – за 8,19 млн грн.

Також у реконструкцію включили оглядове обладнання виробництва «Rapiscan» (США), а саме томограф 920 Orion CT за 10,93 млн грн., інтроскопи 650 Orion XR по 6,34 млн грн., інтроскопи 920 Orion DX по 6,01 млн грн. та інтроскопи 918 Orion CX по 5,68 млн грн.

Для участі в тендері треба було надати аналогічний договір про капремонт, реконструкцію або будівництво об’єктів класу наслідків не нижче СС2. Він мав бути укладений не раніше трьох років до кінця строку подання пропозицій та виконаний мінімум на 90% його ціни.

Крім того, вимагався річний дохід (виручка) не менше 15% очікуваної вартості закупівлі.

Економія становить 3% від очікуваної суми у 1,04 млрд грн. Закупівлю перевіряє ДАСУ.

Дніпровським «Стройінвестом» володіє Роман Аліфонов, який раніше був кандидатом у працівники поліції Дніпропетровщини, а керує Юрій Кравченко. Фірма залучає частину техніки в дніпровського ТОВ «Біг Сіті Груп» австрійської компанії «ОДМ Бау І Інвестішн ГМБХ» Дениса Островського. Останній раніше сам був засновником «Стройінвесту».

Островського пов’язували із колишніми чиновниками Дніпровської міськради та з Геннадієм Корбаном. А «Четверта влада» в 2020 році повідомляла, що «Стройінвест» переймає будівництво об’єктів у фірм з орбіти Юрія Фалка у Рівненській області. Причому джерела цього видання тоді назвали Островського «смотрящим» за будівництвом на Рівненщині.

Поліція розслідує можливе привласнення коштів під час реконструкції «Стройінвестом» стадіону школи №1 у Перещепиному для нинішнього замовника вартістю 49,71 млн грн.

Від заснування «Прозорро» в 2016 році переможець натендерив 6,90 млрд грн. Більшість він отримав на Дніпропетровщині, а решту в прилеглих до неї областях та на Рівненщині.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Будівельна компанія «Случ» із Житомирщини. Ним володіє Сергій Бондарець, чия дружина Лариса Бондарець є заступницею керівника апарату Рівненського окружного адмінсуду. А керує фірмою Володимир Григоренко – чоловік провідної спеціалістки Відділу забезпечення діяльності керівництва апарату Рівненської ОДА Оксани Григоренко. Він здавав майно в оренду відомій будівельній ПВКФ «Фіалка» з Рівненщини, якою володіє Володимир Фалко, а керує Юрій Фалко.