Дружина Степанова завела бізнес з найбільшим «діалізником», від якого у Степанова в МОЗі був замміністра
23.02.2022   //  

Максим і Наталія Степанови

Дружина екс-міністра охорони здоров’я Максима Степанова має спільний бізнес із власником фармацевтичної компанії «Лінк-Медитал» Олексієм Баришевським – одним із найбільших постачальників витратних матеріалів для діалізу і гемодіалізу останніх років.

Йдеться про ТОВ «Нефроцентр», засноване Олексієм Баришевським та угорською компанією «Іммедекс Холдинг» (частка – 10%). Керівником є Олександр Шевченко.

Дружина екс-міністра Наталія Степанова є медичним директором фірми, що у квітні-грудні 2021 року відкрито мережу діалізних клінік по Україні з такою ж назвою – «Нефроцентр».

Клініка позиціонує себе як лідера на українському ринку діалізу. На сьогодні мережа включає локації у Києві, Одесі, Запоріжжі, Львові і м. Стрий Львівської області:

– у Києві та Львові центри відкриті у приміщеннях за адресою підприємств ДАК «Укрвидавполіграфія» – м. Київ, вул. Олександра Довженка, 3; м. Львів, вул. Володимира Великого, 2.

– у Запоріжжі – у приміщенні банку, що виставлялося на продаж (м. Запоріжжя, вул. Сталеварів 8а).

– в Одесі – на базі комунального «Одеського обласного центру нефрології та діалізу», інвестором реконструкції приміщень якого був «Лінк-Медитал» (м. Одеса, Люстдорфська дорога 1).

Друга компанія Баришевського «Лінк-Медитал» працює на фармацевтичному ринку з 2010 року (чистий дохід компанії від реалізації продукції за останні два роки – близько 200 млн грн). Підприємство займається оптовою реалізацією лікарських засобів і виробів медичного призначення. Фірма є відомим гравцем у сфері бюджетних медичних закупівель. У 2018 році «Наші Гроші» помітили, що витратники для гемодіалізу (наприклад, дезінфікуючі розчини чи фістульні голки) «Лінк-Медитал» в Україні продає суттєво дорожче, аніж їх купують медустанови в сусідніх країнах – Болгарії, Румунії, Польщі й Росії. І цю різницю неможливо було списати на податки й розмитнення, адже різниця була – в рази. Про такі ж надвисокі ціни можна говорити і у випадку гемофілійних препаратів.

ТОВ «Лінк-Медитал» входить у т.зв. групу «фрезенівці», оскільки продає товари для людей з хронічною нирковою недостатністю виробництва німецької фірми «Fresenius Medical Care». Група «фрезенівців» останніми роками вийшла в топ на українському ринку гемодіалізу. Як повідомлялося, у захопленні цього ринку групу «фрезенівців» загалом і «Лінк-Медитал» зокрема підтримувала економічна контррозвідка СБУ, що витісняла конкурентів. Наприклад, відома історія як від імені очільника цієї структури Сергія Семочка в учасника ринку за участь у тендері МОЗ щодо закупівлі розхідників для діалізу службовці СБУ Беззубенко та Неговєлов вимагали $250 тис. Нині Беззубенко є радником голови Офісу президента Андрія Єрмака та захистив дисертацію під науковим керівництом Олега Татарова. А Неговєлов був затриманий за вимагання хабаря з іншої фармкомпанії.

Від моменту свого створення «Лінк-Медитал» працював за схемою так званих «непрямих контрактів» через угорського посередника – «Immedex Europe Kft». Це дозволяло закордоном накручувати ціну, бо в Україні діє обмеження в 10%. Близько третини коштів, виділених на витратні матеріали для діалізу, завдяки «непрямим контрактам» під наглядом СБУ осідали в офшорах.

Олексій Баришевський зустрічався з Ігорем Іващенком біля МОЗу

У ТОВ «Лінк-Медитал» Баришевського п’ять років комерційним директором працював Ігор Іващенко. У травні 2020 року він був призначений заступником глави МОЗ Максима Степанова з питань європейської інтеграції. При цьому, як встановили журналісти «Наших грошей з Денисом Бігусом», напередодні призначення свого менеджера Баришевський упродовж цілого тижня їздив до міністерства охорони здоров’я.

Іващенко раніше вже працював в МОЗ. У міністерстві Раїси Богатирьової він належав до команди Романа Богачева. За часів Януковича тендери МОЗ були одними з найкорумпованіших в історії України.

Відзначимо, що у період, коли «Лінк-Медитал» реконструював приміщення «Одеського обласного центру нефрології та діалізу», Степанов був головою Одеської облдержадміністрації (з січня 2017 по квітень 2019). Так, саме керівництво Одеської ОДА у липні 2017-го підписали з представниками німецької компанії «Фрезеніус Медікал Кер» меморандум про створення в Одеській області центру нефрології та діалізу. Після проведеної «Лінк-Медитал» на базі «Дорожньої дитячої клінічної лікарні Одеської залізниці» у грудні 2017-го було відкрито «Одеський обласний центр нефрології та діалізу».

Максим Степанов очолював МОЗ з 30 березня 2020 року по 18 травня 2021 року. у 2011-2016 роках він очолював держпідприємство «Поліграфкомбінат «Україна», яке виготовляє паспорти та акцизні марки.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»