Антимонопольники Британії оштрафували конкурентів за зустріч на автостоянці – навіть без прослушки
23.02.2022   //  

Текст: Агія Загребельська, засновниця “Ліги антитрасту”

Найбільший британський роздрібний продавець спортивних товарів «JD Sports» два роки тому купив меншого конкурента «Footasylum» (69 магазинів в країні). І це поглинання призвело до великого скандалу і штрафів на підставі відеозапису, злитого журналістами.

Британський антимонопольний регулятор СМА не погодився з придбанням, бо вважав, що в результаті поглинання знизитись конкуренція за ціною, якістю, асортиментом та рівнем обслуговування взуття та одягу може. Та після судових суперечок СМА зобов’язало «JD Sports» продати придбаний «Footasylum».

Рішення базувалося на тому, що після послаблення ковідних обмежень прибутки компаній відновилися і «JD Sports» перетворився на одного з найдорожчих роздрібних продавців Великобританії з ринковою вартістю £10,7 млрд.

«Як наслідок, покупці можуть зіткнутися з вищими цінами, меншим вибором і гіршим враженням від покупок загалом. Велика Британія може похвалитися процвітаючим ринком спортивної моди, і сьогоднішнє рішення відображає наше прагнення зберегти його таким», – пояснив голова СМА сказав.

Керівництво «JD Sports» наводило протилежну позицію, мовляв придбання покращить якість, асортимент та вибір продуктів для споживачів. Та посилалось на конкурентний тиск з боку іншого великого продавця «DTC».

Але поки компанії сперечалися з регулятором видання «Sunday Times» виклало відеозапис зустрічі керівників «JD Sports» і «Footasylum» на автостоянці. На відеозаписі немає звуку, виключно картинка.

За законодавством Великої Британії зустрічі між керівництвом компаній-конкурентів, злиття яких розслідує регулятор, дозволені. Але заборонено передавати конфіденційно чи комерційно чутливу інформацію.

«JD Sports» одразу опублікував заяву, що керівники особисто знайомі більше 25 років та для них звична практика час від часу зустрічатися. При цьому жодних порушень під час таких зустрічей вони не вчиняли.

СМА, на підставі опублікованого запису почало перевірку. І вчора компанії були оштрафовані на £5 млн за поширення комерційної конфіденційної інформації під час розгляду злиття СМА.

І хоча СМА не мало аудіо розмов, для того, щоб прийти до цього висновку, їм знадобилося кілька фактів:

– видалення частини телефонних дзвінків перед переданням регулятору телефонів;

– проведення кілька «таємних» зустрічей, протоколи яких не складалися та жодні нотатки або листування до або після зустрічей не збереглися;

– неспроможність двох директорів пригадати важливі деталі зустрічей;

– відповіді на офіційні вимоги двох компаній щодо зазначених зустрічей.

«Цей штраф має діяти як попередження. Якщо ви порушите правила, це матиме серйозні наслідки», – сказав керівник регулятора.

…Давайте згадаємо наш АМКУ, який два роки не може розгледіти Коломойського в приватизації хлорної монополії, бо він її оформив не на свій паспорт, а на свого юриста.

Або Ахметова, якому вже надцятий склад АМКУ штампує дозволи на придбання, обґрунтовуючи, що частка ринку 80%+ це не вирок, а виключно підтримка національного виробника.

Або турецьких друзів Зеленського, які розіграли зі спаринг-партнером 12 млрд бюджетних гривень на будівництво мосту у Запоріжжі, зробивши в документах однакові помилки та друкуючи їх на одному комп’ютері. Але за два роки подружка Зеленського, за сумісництвом голова АМКУ, тільки й спромоглася сфотографуватись в касці на цьому мості.

Але зарплату наш АМКУ хоче більшу ніж в британців.

Правдо дивно, чому ж ми не в НАТО? Не підкажете Володимир Зеленський?

Блог від: Агія Загребельська