Укрзалізниця придбала газ на 760 мільйонів по 36-38 гривень за куб
22.02.2022   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 11 та 14 лютого уклала угоди на поставку газу на загальну суму 758,83 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Угоди укладені з двома постачальниками.  ТОВ «Газова компанія «Інвестсервіс» отримала замовлення на 358,92 млн грн., ТОВ «Газенерго-трейд» – на 399,91 млн грн.

«Газенерго-трейд» на січень-квітень замовили 6,1 млн куб м газу по 36,1 грн. за куб, а з квітня по листопад 4,69 млн кубометрів газу по 38,28 грн. за куб. «Інвестсервіс» з квітня по листопад поставить 9,39 млн кубометрів газу по 38,2 та по 38,25 грн. за куб.

На усіх чотирьох торгах фірми конкурували тільки між собою і не торгувалися під час аукціонів. Очікувана вартість за трьома лотами (три угоди були укладені 11 лютого) склала 540 млн грн., тобто економія – 0,2%.

11 лютого середньозважена ціна газу по всіх умовах оплати на «Українській енергетичній біржі» становила 31,7-32,4 грн. за куб. м. Пізніше ціна максимально збільшувалася 15 лютого до 35,8 грн. за куб., після чого пішла вниз.

Як повідомляли «Наші гроші», у кінці грудня минулого року філія «Центр забезпечення виробництва» уклала угоди з цими постачальниками на поставку 17 млн кубометрів природного газу на загальну суму 1,33 млрд грн. Ці контракти були укладені по переговорній процедурі без дотримання вимог закону, відтак «Ліга антитрасту» оскаржила їх до ДАСУ.

Найбільші замовлення від філії «Укрзалізниці» обидві фірми почали отримувати з листопада 2021 р. З того часу УЗ замовила газ «Інвестсервіс» на 1,32 млрд грн., а «Газенерго-трейд» – на 1,16 млрд грн.

Полтавська «Газова компанія «Інвестсервіс» належить Марині Семеренко. Видання «Полтавщина» пов’язувало фірму з екс-депутаткою Полтавської міськради Ліліаної Бєлашовою, дружиною бізнесмена Сергія Бєлашова («Скела терціум»).

Нині львівський «Газенерго-Трейд» належить директору Ірині Кугуковій та Роману Жуку (обидва з села Зарічне Стрийського району Львівської обл.). Останній також є засновником ТОВ «Благогаз Збут» та співзасновником ТОВ «Захід Альянс Груп», «ТОВ Тренд Ін», ТОВ  «Промтех-холдинг». Раніше засновником «Газенерго-Трейд» було столичне ТОВ «Юридична фірма «Правова допомога», яке тоді належало Володимиру Місюраку з Івано-Франківська та Марини Лосенко з Житомирської області.