Націнка на «Великому будівництві» складає 30%, влада збирає 10%, – Амірханян
21.02.2022   //  

Араїк Амірханян

На відкати та надприбутки на дорожніх роботах президентської програми «Велике будівництво» йде 30% від офіційної вартості тендерів.

Про це сказав бенефіціар ПП «Полтавабудецентр» Араїк Амірханян і інтерв’ю «Економічній правді».

«Умовно кажучи, 10 (%- ред.) там, 10 там і ще 10 там. Думаю, відсотків на 30 роботи могли б коштувати дешевше», – Амірханян.

За його словами,  одна частка в 10% збирається для влади. Частина з цих грошей йде для правлячої партії, решту «відмивають» куратори «Великого будівництва» та Служба безпеки. На долю останніх припадає 0,5% від суми тендеру за блокування виходу на дорожній ринок неугодних «Укравтодору» компаній. Гроші СБУ отримує в криптовалюті.

Амірханян свтерджує, що до групи кураторів схем на «Великому будівництві» крім публічних спікерів – заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка та міністра інфраструктури Олександра Кубраков, входять перший заступник голови бюджетного комітету Юрій Арістов, депутати цього комітету, екс-начальник «Укравтодору» в Одеській області Олег Варивода та консультант Юрій Голик. Останнього Амірханян називає «сірим кардиналом» «Великого будівництва».

«Є такий Голик Юра, сірий кардинал «Великого будівництва». він завжди займає позицію «моя хата скраю». Голик Юра курирує «Автомагістраль» («Автомагістраль-Південь»  Олександра Бойко – фаворита «Укравтодору» – «НГ»). Він дав їм «зелене світло» в Дніпропетровській області…Кубраков – маріонетка, якою рулить Голик», – вважає Амірханян.

За його словами, Тимошенко займається політичною стороною «Великого будівництва», а Голик – технічною. Зокрема останній, окрім іншого, готував документи для санкцій РНБО.

Нагадаємо, в квітні 2021 РНБУ ввело санкції проти особисто Араїка Амірханяна та проти низки його компаній, які були пов’язані з виконанням дорожніх робіт. Раніше керівництво «Укравтодору» публічно називало Амірханяна «тендерним троллем», та президент Володимир Зеленський також говорив про перемогу над «тендерними тролями».

В 2021 році видатки державного бюджету на будівництво доріг склали 132 млрд грн. Це майже втричі більше, ніж планувалося на початку року під час ухвалення бюджету.

За даними голови уряду Дениса Шмигаля, в 2022 році в бюджеті на будівництво та ремонт доріг і мостів закладено 140 млрд грн.