Залізниця прогнала через «прокладки» 200 мільйонів на ремонт колійних машин, тепер жодна непридатна до роботи
15.02.2022   //  

Найбільшими постачальником залізниці запчастин для відновлення машин з ремонту колій в останні роки стали пов’язані між собою ТОВ «Техноекотрейдінг» та ТОВ «Інфініт трейд». В результаті аудит показав, що жодна з 48 машин Plasser&Theurer, що в основному використовуються на ремонті колій, не придатна до експлуатації.

Про це йдеться в матеріалі Кирила Овсяного для програми «Схеми».

Минулого року в Україні пасажирські та вантажні потяги «УЗ» сходили з рейок 84 рази. Для порівняння, у всіх країнах ЄС в 2020 році таких аварій було 69. Через низький стан залізничних колій в на 32 тисячах ділянок існує обмеження швидкості.

Техніка для вирівнювання, укріплення та інших ремонтних робіт на коліях перебуває на балансі Філії «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин» УЗ. З 90-х років основною технікою для таких ремонтів є австрійські машини Plasser&Theurer, яких залізниця закупила 53 одиниці. Вартість такої машини – від двох до семи мільйонів євро. На їх закупівлю та утримання за 25 років Україна витратила мільярди гривень.

Найбільшим постачальником запчастин до колійних машин «УЗ» в останні роки було ТОВ «Техноекотрейдінг». Воно не постачало оригінальні деталі австрійського виробництва. В офіційних документах були вказані виробники США, Китаю та з українського Краматорська. Наприклад, на тендер фірма подала лист американської компанії ВТІ, де англійські слова були написані з грубими помилками. Виявилося, що американські деталі компанії постачає через посередника. Завозилися через посередника деталі і з Китаю. А краматорський «Завод транспортно-механічного обладнання» не мав жодного обміну техдокументацією з австрійським виробником.

В 2019 році Антимонопольний комітет запідозрив «Техноекотрейдінг» у змові на закупівлі іншої Філії залізниці – «Центр забезпечення виробництва», та за результатами розслідування внесла його до «чорного списку». Але замість фірми на тендерах «УЗ» почало перемагати ТОВ «Інфініт трейд», що вказувало поставку продукції тих самих виробників. За два роки «Інфініт трейд» уклало угод з «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин на постачання деталей вартістю 90, 72 млн грн.

Розслідування показало, що «Інфініт трейд» викупило залишкові деталі у «Техноекотрейдінг» та орендувало їх нерухомість та офісне  обладнання. За телефонами цих фірм відповідає одна і та сама людина. Новий постачальник представляє «Укрзалізниці» тих самих іноземних партнерів із сумнівним походженням запчастин.

В 2021 році Plasser&Theurer на замовлення української залізниці провели аудит своєї техніки. Австрійці перевірили 48 машин, до яких отримали доступ. В звіті сказано, що 22 машини перебувають у граничному технічному стані, їхню експлуатацію наполегливо рекомендують терміново припинити, оскільки це небезпечно. Стан решти 26 машин визначено як «несправний».

Від «Наших грошей»

Засновником ТОВ «Техноекотрейдінг» вказаний Володимир Нененко, а директором – Ігор Шкляр, який був власником в період активної співпраці фірми з залізницею в 2016-2019 роках. За даними «Прозорро», за цей час фірма уклала угод на 823,81 млн грн. Із цієї суми на договори із «Центр з ремонту та експлуатації колійних машин» припадає понад 121 млн грн. Фірма офіційно вказувала тільки двох працівників, та відома як посередник в постачанні російським запчастин, які виготовляють на АО «МТЗ Трансмаш».

ТОВ «Інфініт трейд» створене в 2019 році і клала з залізницею угод на 304, 19 млн грн. Фірма записана на Тетяну Казановську. Філією «УЗ», що ремонтує колії, з 2016 року керує Сергій Серьогін.