ДБР встановило, що вартість «Більшовика» занизили на 3 мільярди завдяки оцінці більшості будівель як складів
15.02.2022   //  

Слідчий суддя 26 січня наклав арешт на будівлі та споруди ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик». Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва, це єдина відкрита ухвала в держреєстрі по цій справі.

Йдеться про 44 об’єкти нерухомості загальною площею 223 тис кв м за адресами: у Києві – проспект Перемоги, 49/2, вул. Олекси Тихого, 70-А, вул. Гарматна, 9, вул. Гарматна, 4, вул. Вадима Гетьмана (вулиця Індустріальна), 2; Черкаська обл., Драбівський р., смт. Шрамківка, вул. Чапаєва, 35.

Арешт накладено у рамках кримінального провадження №62021000000000970 від 17.11.2021, яке розслідує Головне слідче управління Державного бюро розслідувань під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора за ч. 2 ст. 364 КК України. 11 січня у цьому провадженні суд наклав арешт на 100 % статутного капіталу «Першого київського машинобудівного заводу» з метою збереження вказаного речового доказу.

За матеріалами провадження, невстановлені досудовим розслідування службові особи Фонду державного майна України вчинили зловживання службовим становищем в інтересах третіх осіб під час приватизації АТ «Перший київський машинобудівний завод», що спричинило тяжкі наслідки.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено на підставі звернення народного депутата України щодо можливих протиправних дій службових осіб ФДМУ під час приватизації АТ «ПКМЗ».

За даними слідства, у серпні-жовтні 2019 року п’ять будівель «Більшовика» були незаконно відчужені завдяки незаконному продажу на електронних торгах «СЕТАМу». Вони були продані введення мораторію на примусову реалізацію майна», на електронних торгах на користь ТОВ «Агроміл Дистрибьюшн», яке одразу передало вказане майно в іпотеку ТОВ ФК «Меридіан» на забезпечення виконання основного зобов’язання за договором позики на суму 30 млн грн.

Таким чином, частина майна «ПКМЗ» була відчужена та передана в іпотеку ТОВ «ФК «Меридіан».

За версією слідчих, це все було зроблено з метою заниження ціни акцій «ПКМЗ» та усунення потенційних покупців на майбутньому приватизаційному аукціоні Фонду держмайна.

У подальшому, за зверненням ТОВ «ФК «Меридіан», державним виконавцем Драбівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Черкаській області, проведено опис зазначених вище будівель заводу та у подальшому накладено арешт.

Керівництво «ПКМЗ» подало до суду скаргу на дії держвиконавця із пропущенням 10-денного строку.

За два дні до проведення аукціону, а саме 25.10.2021, Північним апеляційним господарським судом складено повний текст судового рішення у справі №910/14858/19, відповідно до якого у задоволенні позову АТ «ПКМЗ» до Драбівського районного відділу державної виконавчої служби, Державного підприємства «СЕТАМ», ТОВ «Агроміл Дистрибьюшн» і ТОВ «ФК «Меридіан» відмовлено повністю та визнано усі права на придбане на торгах 07.10.2019 майно «ПКМЗ» за ТОВ «Агроміл Дистрибьюшн», ТОВ «ФК «Меридіан» відповідно.

Прийняття вищевказаного рішення за два дні до проведення аукціону з продажу акцій «ПКМЗ» зумовило наявність лише трьох учасників аукціону, два з яких, як вбачається, мали лише технічну роль, а саме ТОВ «Інвест новація» і ТОВ «ДК «Каскад».

Слідчі зазначають, що службові особи ФДМУ, до посадових обов’язків яких входить реалізація державної політики щодо управління об’єктами державної власності, у сфері приватизації, оренди, використання та відчуження державного майна, вчасно не проконтролювали дії керівництва АТ «ПКМЗ» щодо подання до суду скарги на дії державного виконавця.

27.10.2021 був проведений аукціон з приватизації пакету акцій у кількості 44 579 720 шт. простих іменних акцій, що становить 100% статутного капіталу АТ «ПКМЗ».

Стартова вартість аукціону визначена на підставі звіту про оцінку майна станом на 30.09.2020, виконаного ТОВ «Консалтингова компанія «Ессет Експертайз» на замовлення ТОВ «КПМГ-Україна», яке на підставі договору з ФДМУ від 06.10.2020 було радником з підготовки до приватизації та продажу пакета акцій АТ «ПКМЗ».

Згідно з матеріалами вказаного звіту, АТ «ПКМЗ» утворене шляхом перетворення ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик» в АТ «Перший київський машинобудівний завод». Статутний капітал АТ «ПКМЗ» станом на дату оцінки становив 11,14 млн грн і розділений на 44,58 млн шт. простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн кожна. Єдиним акціонером АТ «ПКМЗ» є держава в особі Фонду державного майна України.

При цьому вартість акцій визначалась на підставі вихідної інформації щодо об’єктів оцінки, в тому числі об’єктів нерухомості – будівель та споруд.

За результатами проведення судовими експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України судової експертизи оцінка, наведена у звіті, виконаному компанією «Ессет Експертайз», не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, методології, методам, оціночним процедурам, має значні недоліки, що вплинули на достовірність оцінки.

Зокрема, звіт не містить пояснень/обґрунтувань, яким чином проведено розбиття загальної площі будівель на виробничо-складські будівлі, будівлі торгового призначення та офісні будівлі. Відповідно до даних звіту, переважна більшість будівель віднесена до виробничо-складських будівель, що суттєво впливає на визначену у звіті вартість нерухомого майна.

Згідно зі звітом, вартість одного квадратного метра загальної площі становить:

– для виробничо-складських будівель – $171/кв м;

– для офісних будівель – $583/кв м;

– для торгових будівель – $792/кв м.

З урахуванням наведеного вище, суб’єктивність розбиття загальної площі будівель за призначенням без надання чіткого алгоритму віднесення будівель до певного типу, дає підстави сумніватись в достовірності визначеної вартості та її об’єктивності.

На аукціоні зроблено лише два кроки по 20 млн грн кожен, при чому ТОВ «Інвест новація» взагалі не зроблено жодної ставки. Торги тривали всього сім хвилин, ціна продажу склала 1,429 млрд грн, що перевищує стартову ціну на 2,8% або на 40 млн грн.

Переможцем аукціону із запропонованою ціною у 1,429 млрд грн визнано ТОВ «Дженерал Комерс». При цьому, відповідно до річної фінансової звітності товариства, за 2020 рік його чистий дохід склав 89 400 грн, чистий прибуток – -3,4 млн грн, вартість активів 202,3 млн грн, поточні зобов ’язання – 205,7 млн грн.

Переможцем аукціону ТОВ «Дженерал Комерс» не було подано відомостей та підтверджуючих документів щодо кредиторів, що є порушенням ст. 14 і ст. 26 закону «Про приватизацію державного і комунального майна».

Згідно з листом Головного оперативного управління Державного бюро розслідувань, реальна вартість 100% акцій АТ «ПКМЗ» становить орієнтовно 4,5 млрд грн, оскільки переможець аукціону отримав не лише будівлі заводу, а й фактично 35 га землі, що розташовані близько до центру міста Києва, біля станції метро «Шулявська».

Заниження вартості акцій у вищевказаний протиправний спосіб дозволило встановити їх стартову вартість на рівні 1,39 млрд грн та у подальшому здійснити продаж за 1,43 млрд грн товариству, що здійснює збиткову фінансово-господарську діяльність.

Відповідно до постанови слідчого від 20.01.2022, вказані 44 об’єкти нерухомості визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Як зазначив суд, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту на майно з метою забезпечення збереження речових доказів та визначення порядку зберігання речових доказів.

Нагадаємо, бізнесмен Василь Хмельницький у жовтні 2021 року підтвердив ЗМІ, що є співінвестором придбання заводу разом із власником «А-Девелопмент» Олексієм Барановим та компанією UDP під управлінням Андрія Іванова.

 

Об’єкти нерухомості – будівлі та споруди, на які накладено арешт:

  1. Будівля, корпус №3 цех 15, загальна площа (кв м): 11018,2, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  2. Нежитлова будівля літера «IV цифра» цех №5, корпус № 9, загальна площа (кв м): 13039,3, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  3. Нежитловий будинок літера «О» цеху №13 корпусу № 14, загальна площа (кв м): 4984,6, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  4. Виробничий будинок – механізована залізнична будка, загальна площа (кв м): 106,9, за адресою: м. Київ, вулиця Гарматна, будинок 4, що на праві приватної власності належить АТ «Перший київський машинобудівний завод»;
  5. Виробничий будинок-будка постова №1, загальна площа (кв м): 10,2, за адресою: м. Київ, вулиця Гарматна, будинок 4, що на праві приватної власності належить АТ «Перший київський машинобудівний завод»;
  6. Будівля, корпус №6 (цех № 29, цех № 35), загальна площа (кв м): 14480,1, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  7. Будівля, корпус №13 цех №10, загальна площа (кв м): 7499,4, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2 літ. Д, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  8. Громадський (виробничий) будинок цеху №6 виробничого корпусу № 5а, загальна площа (кв м): 8325,5, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  9. Нежитловий будинок літер «VII цифра» цеху №24 корпусу № 4, загальна площа (кв м): 21119,9, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  10. Нежитловий будинок літер «К» цеху №30 корпусу № 19, загальна площа (кв м): 5575,4, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  11. Нежитловий будинок літер «А» заводоуправління, загальна площа (кв м): 3225,5, за адресою: м. Київ, вулиця Гетьмана Вадима (вулиця Індустріальна), будинок 2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  12. Нежилий будинок в цілому-Будинок побуту, загальна площа (кв м): 4197,9, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2 літера Б, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  13. Ремонтний корпус виробничої бази будівельно-монтажного управління (літера С), загальна площа (кв м): 2152,1, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  14. Складський корпус (Літера Г), загальна площа (кв м): 10662,9, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  15. Нежитлові приміщення, група приміщень №1 (літера «А«) загальною площею 421,2 кв м, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  16. Нежитлові приміщення, група приміщень №2 (літера «А») загальною площею 342 кв м., за адресою: м. Київ, проспект Перемоги (проспект Перемоги, 37 (територія НТУІ «КПІ»)), будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  17. Комплекс, ДП «Шрамківмаш», загальна площа (кв м): 10254,1 за адресою: Черкаська обл., Драбівський р., смт. Шрамківка, вулиця Чапаєва, будинок 35, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  18. Будівлі корпусу №11, цех № 12, літера ІІІ, загальна площа (кв м): 3071, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  19. Будівля кисневої газової станції, літера ХІІІ, загальна площа (кв м): 392,5, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  20. Будівля компресорної станції, загальна площа (кв м): 827, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  21. Будівля цеху ЗЛ, літера І, загальна площа (кв м): 1018,60, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  22. Будівля центральна котельня (цех №14), літера ХІ, загальна площа (кв м): 2354,80, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  23. Будівля корпусу №13, загальна площа (кв м): 4626, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  24. Будівля інженерного корпусу, літера У, загальна площа (кв м): 3294,90, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  25. Будівля складу двигунів, літера ХІV, загальна площа (кв м): 474,80, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  26. Будівля трансформаторної підстанції, загальна площа (кв м): 1570, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  27. Будівля вагової, загальна площа (кв м): 21, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  28. Будівля адміністративного корпусу, загальна площа (кв м): 770, за адресою: м. Київ, вул. Гарматна, буд. 9, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  29. Будівля РП-5, загальна площа (кв м): 324, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  30. Будівля ремонтного корпусу виробничої бази будівельно-монтажного управління, літера С, загальна площа (кв м): 2152,10, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  31. Будівля корпусу №8, цех №11 (побутові приміщення), загальна площа (кв м): 4155, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  32. Будівля МСЧ (медична санітарна частина), загальна площа (кв м): 3308,50, за адресою: м. Київ, вул. Олекси Тихого, будинок 70-А, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  33. Будівля корпусу №7, цех №7, літери V, VІ, загальна площа (кв м): 21057,30, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  34. Будівля корпусу №2, цех 4, загальна площа (кв м): 12813, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  35. Будівля мазутосховища та складу мастил, загальна площа (кв м): 1440, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  36. Будівля корпусу №8, цех№11, загальна площа (кв м): 8118,25, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  37. Будівля складу ПММ, загальна площа (кв м): 170, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  38. Будівля складу ГРП, загальна площа (кв м): 54, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  39. Будівлі блоку очисних споруд, літера Ж, загальна площа (кв м): 2141,80, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  40. Будівлі західної прохідної, літера Т, загальна площа (кв м): 1024,60, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  41. Будівля центральної прохідної, літера Ф, загальна площа (кв м): 518,10, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  42. Будівля корпусу №1, цехи №1, №21, загальна площа (кв м): 20980, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  43. Будівля корпусу №19, склад моделей, загальна площа (кв м): 9300, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик»;
  44. Будівля градирні, загальна площа (кв м): 115, за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, будинок 49/2, що на праві приватної власності належить ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Більшовик».

 

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»