Урядовці ризикують збільшити корупцію в сфері закупівель своїм законопроектом
14.02.2022   //  

Міністерство економіки внесло на розгляд уряду законопроєкт про зміни до Закону «Про публічні закупівлі». «Ліга антитрасту» направила до Кабінету Міністрів свої пропозиції щодо законопроєкту.

Наприкінці минулого року Мінекономіки розробило проект змін до законодавства про публічні закупівлі та розмістило його на власному сайті для публічного обговорення. Експерти «Ліги антитрасту» проаналізували цей законопроект та дійшли висновку, що у такій редакції він не тільки створює підґрунтя для корупційних порушень, а й призведе до зниження ефективності та прозорості витрачання державних ресурсів.

Свої зауваження та пропозиції ми направили усім зацікавленим органам, насамперед, його розробнику – Мінекономіки. Однак, отримали відповідь, що Законопроект вже внесений на розгляд Кабміну, а пропозиції «Ліги антитрасту» будуть розглянуті іншим разом.

Тому, ми були вимушені ще раз звернутися до Уряду та, сподіваємось, що на цей раз наші зауваження будуть враховані.

Ось лише деякі з моментів, які свідчать про загрозу чесній конкуренції у державних закупівлях:

1️⃣ Введення нової  процедури закупівлі – «відкриті торги для укладення зарезервованого контракту».

Її будуть застосовувати для підприємств, заснованих громадською організацією осіб з інвалідністю. Таких організацій в Україні більше 300.

Особливості цієї процедури несуть у собі ризик того, що деякі підприємства, задля уникнення конкурентних змагань та отримання певних «пільг», можуть прикриватися «ширмою» підприємства інвалідів. Адже на їх вимогу, замовники зможуть скасовувати конкурентні торги та проводити торги за участю лише «пільговиків».

2️⃣ Законопроект суттєво розширює підстави для застосування переговорної процедури, пов’язані з відсутністю конкуренції.

Як наслідок, замовники отримають широкі можливості «підлаштовуватися» під Закон, аби не проводити конкурентні торги.

3️⃣Законопроект прибирає обов’язок замовників оприлюднювати договори, укладені за результатами закупівлі послуг та робіт, на prozorro, що зробить публічні закупівлі ще менш прозорими.

4️⃣Замовники отримають нове дискреційне право по дискваліфікації компаній з тендерів.

Йдеться про випадки, коли учасники повинні довести свою надійність. Законопроект пропонує, що навіть якщо замовник вважає надане йому підтвердження достатнім, він може на власний розсуд вирішувати: допускати учасника до участі у закупівлі чи ні.

5️⃣Учасники отримають право не розкривати документи, які підтверджують їх відповідність кваліфікаційним критеріям, якщо такі документи містять персональні дані (прізвища співробітників, власників техніки, обладнання, матеріально-технічної бази тощо).

У такому разі контролюючі органи, конкуренти та громадськість не зможуть побачити, що за документами, наприклад працівник дорожньо-будівельної компанії одночасно виконує роботи у декількох областях України, хоча насправді це об’єктивно неможливо. Або невідповідність пропозиції учасника в цій частині тендерній документації.

Це далеко не всі суперечності, які ми помітили і про які попередили Мінекономіки.

На відміну від країн ЄС, в Україні громадськість часто ігнорують і не залучають до обговорення регуляторних ініціатив. І задля отримання «потрібних» результатів урядовці оминають важливі «формальності»: доцільність, ефективність, та врахування громадської думки.

Тому, окрім іншого, «Ліга антитрасту» звернеться до Державної регуляторної служби щодо порушення принципів регуляторної політики. Маємо надію, що Уряд таки розгляне та врахує наші пропозиції, адже у такій редакції приймати закон не можна.

Євген Дудник, експерт «Ліги антитрасту»