Суд виправдав патрульних, яких спецназ зі стріляниною затримував на хабарі
14.02.2022   //  

Запорізький районний суд виправдав двох патрульних, яких у березня 2018 року затримав поліцейський спецназ «КОРД». Про це написав Сергій Сидоров у «Запорізькому центрі розслідувань» з посиланням на вирок суду від 2 лютого.

За версією обвинувачення, 20 березня 2018 р. о 21.00 патрульний Едуард Зайцев зупинив ВАЗ «дев’ятку» на виїзді з Запоріжжя на трасі до Дніпра (пост «Лавра»). І, попередньо домовившись зі своїм напарником Андрієм Кириленком, запропонував водію віддати 5000 грн., аби не складати на нього протокол за керування у стані сп’яніння. Водій віддав їм гроші, а через декілька хвилин їх затримав підрозділ спецназу «КОРД». Один з «кордівців» при цьому вистрелив в патрульного Андрія і влучив йому в живіт.

Патрульний Едуард, якого звинувачували саме в отриманні грошей, розповів, що зупинив автівку, став перевіряти документи, і виявив, що на причеп до ВАЗа у водія не було документів. Поліцейський вирішив перевірити документи водія вже у приміщенні, і пішов з ними на пост, а грошей не вимагав. Потім поговорив з водієм, відпустив його, а через декілька хвилин під’їхала машина з боку Дніпра, і з неї почали стріляти. Він дуже злякався, став ховатись поміж машинами, але на нього оділи кайданки і обшукали. КОРДівці перевіряли долоні, чи світяться,  а потім відвезли в відділ внутрішньої безпеки, психологічно тиснули, адвоката не надавали, вже зранку оформили затримання.

Патрульний Андрій розповів, що лише бачив, як його колега спілкується з водієм, а потім до них почали бігти люди в камуфляжі, його поранили, а потім відвезли на швидкій до лікарні. Едуарда він майже не знав, адже той був з ними перший день на посту, на підвищенні кваліфікації. На посту Андрій перебував в рукавичках, які з нього зняв працівник КОРДу, і на рукавичках жодного свідчення від купюр не виявили.

Патрульний засвідчив, що вважаю усю історію помстою працівника внутрішньої безпеки, який починав по ньому кримінальне провадження і брав участь у затриманні. Адже раніше Андрій був у складі атестаційної комісії, яка не рекомендувала приймати «вебешника» на службу в поліцію.

Водій дев’ятки, у якого нібито вимагали кошти, в суді розповів, що патрульний Андрій зупиняв його раніше, у грудні 2017 р., і вимагав гроші за нескладання протоколу. Після цього він приїхав до відділку внутрішньої безпеки поліції, подав заяву про хабар, а через місяць його запропонували «слідчий експеримент» – ще раз передати патрульному гроші, вже мічені. Він отримав від них промарковані 7 000 грн., і поїхав з ними через «Лавру», де його зупинив Едуард. За словами водія, Едуард сказав йому, що дуже багато порушень, і треба «вирішити питання на місці або на штраф майданчику». Вони зійшлися на 5000, ці гроші водій поклав до багажника, а патрульний взяв їх звідти. Патрульного Андрія, на якого він і писав заяву, водій в той день взагалі не бачив.

Суд з’ясував, що докази обвинувачення були неналежно оформлені. Патрульних затримали та оголосили підозру за ч.3 ст.368 КК – хабарництво у групі за зговором осіб. Тоді як Андрій і Едуард вперше побачили один одного у день затримання на пості. Також, у наданому аудіозаписі, на якому зафіксовано розмову водія і Едуарда, про Андрія взагалі не згадують, і лише називають суми в тисячах. Сам протокол до запису також оформлений погано, і тому його не можна вважати доказом.

Марковані гроші у неповному обсязі – 3450 з 5000 – були якось виявлені в автомобілі швидкої допомоги, як вони туди потрапили, хто повідомив, що вони там, в протоколі не вказано.

Форменний бушлат пораненого Андрія три тижні пролежав у камері схову лікарні, лише всередині квітня до нього дібрались оперативники і склали протокол, за яким на бушлаті виявлені сліди люмінофору. Речі на цей час вже були в цвілі, поганої якості і немає доказів того, що протягом зберігання до них ніхто не мав доступу.

Загалом ситуація схожа на провокацію хабара – водію порадили визнати себе напідпитку, вимкнути підсвічування на номерах і не мати при собі документів на причеп.

Також суд звернув увагу на те, що було порушено право на захист обох затриманих, і є ще низка процесуальних порушень при оформленні документів на слідчі дії.

У підсумку, суд дійшов висновку, що вину патрульних Андрія й Едуарда не доведено, і вони виправдані.