АМКУ відмовляється примусити «Укрзалізницю» прибрати «пільгові» тарифи для Ахметова, Жеваго, Фірташа та інших «особливих» бізнесменів
11.02.2022   //  

«Ліга антитрасту» оголосила збір коштів у сумі 4 962 грн на судовий збір для подання позову до АМКУ, аби він виконав свою роботу щодо перевірки державної допомоги у справі «пільгових тарифів».

Національний залізничний перевізник потребує мільярдних інвестицій в оновлення рухомого складу та інфраструктури. Додаткові надходження галузь отримує, зокрема, від індексації тарифів на вантажні перевезення. Але не від усіх. Бізнеси Р. Ахметова, К. Жеваго та Д. Фірташа досі мають можливість перевозити залізницею вантажі дешевше від всіх інших, та іноді навіть дешевше від собівартості перевезень.

Вартість перевезення вантажів залізничним транспортом «Укрзалізниця» розраховує за збірником тарифів, затвердженим Мінінфраструктури. Крім того, залежно від категорії вантажу при розрахунку додатково застосовуються спеціальні коригуючі коефіцієнти, які можуть як зменшувати, так і збільшувати попередньо визначену ціну.

Такі коефіцієнти не застосовує жодна залізниця в Євросоюзі. Але в Україні вони є і вигідні лише деяким виробникам. Тим, чиї товари є основними серед вантажоперевезень «Укрзалізниці». Вугілля, залізна та марганцева руда, мінерально-будівельні вантажі – ці вантажі підпадають під категорію «привілейованих», їх тарифікували значно дешевше від собівартості перевезень. А отже, Р. Ахметов, К. Жеваго та Д. Фірташ отримують «знижку» на перевезення своєї продукції.

А «Укрзалізниця» у результаті недоотримує мільярди гривень щорічно. Та бідкається про відсутність грошей на ремонт колії та закупівлю хороших вагонів для пасажирів.

Таке субсидування бізнесу державним коштом кваліфікується як «державна допомога» та Антимонопольний комітет повинен змусити залізницю припинити таку особливу підтримку для обраних.

«Ліга антитрасту» наприкінці 2021 року звернулася до Антимонопольного комітету з цього приводу та надала детальну інформацію, чому така державна підтримка бізнесу може бути не законною. Але Комітет  вирішив не звертати уваги на те, що у держави відбирають десятки мільярдів гривень, і у відповідь надіслав нам формальну відмову без будь-якого обґрунтування свого рішення. Комітет сформулював це так: «за результатами перевірки не виявлено неналежності повідомлених заходів підтримки до незаконної державної допомоги».

Тож мотиви відмови АМКУ – не зрозумілі. І аби змусити відомство «встати зі стільця» пропонуємо разом оскаржити відмову Комітету до суду та зобов’язати його таки розглянути заяву.

Але для цього нам потрібна ваша допомога. На сьогодні «Ліга антитрасту» вже має десятки судових процесів які потребують фінансових витрат, а тому  оплатити ще один судовий збір (4 962 грн.) самотужки ми не зможемо.

Сподіваємося на вашу підтримку і допомогу. Цю суму нам необхідно зібрати до 19 лютого 2022 року.

👉Якщо ви готові нам в цьому допомогти та підтримати, ви можете зробити це за посиланням https://secure.wayforpay.com/payment/league_antitrust .

📢Про те, чи зібрали ми достатньо коштів для подання до суду та подальші дії обов’язково інформуватимемо вас на цій сторінці.