«ЄДАПСівці» з узгодженою в Офісі Зеленського директоркою держкомбінату додали українцям 0,5 євро в ціну паспорта
10.02.2022   //  

Урядове держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» закуповує у ТОВ «Поллі-Сервіс» електронні обкладинки для біометричних закордонних паспортів на 0,5 євро дорожче від нинішніх цін компанії Linxens, що постачала цю продукцію комбінату в попередні роки.

Про написала Соня Лукашова для «Української правди».

В серпні 2021 року Кабімін призначив директором «Поліграфкомбінату «Україна» Тетяну Бондаренко, кандидатура якої була погоджена з Офісом президента. Вона була в 2017 році звільнена з посади заступника директора комбінату, а СБУ позбавила її доступу до держтаємниці. Бондаренко двічі через суд поновлювалася, судові суперечки тривають.

Після її призначення комбінат почав масово замовляти  матеріали для виготовлення паспортів з ТОВ «Поллі-Сервіс» та відмовилося підписати аналогічний договір із французькою Linxens, з якою перед цим домовилося попереднє керівництво. Зміна постачальника призвела до подорожчання закупівель.

За даними «УП», ціна від Linxens у мала становити 4,09 євро за обкладинку біометричного паспорту для виїзду за кордон. Ціна українського постачальника – 146-147 гривень, тобто близько 4,6 євро за нинішнім курсом. Таким чином різниця сягає 0,5 євро за екземпляр.

В тих об’ємах обкладинок, які комбінат вже закупив, а це 1,8 мільйона штук, переплата склала на сьогоднішній день  близько 28,8 млн гривень переплати.

Після зміни постачальника вартість виготовлення паспортів для громадян зросла на 40 гривень. Усунена іноземна компанія також вимагає від держпідприємства компенсувати збитки, оцінивши їх у 1,5 млн євро.

«Поллі-Сервіс» входить до «Industrial Innovation Group». Під цією назвою у 2015-2016 році об’єдналися фірми консорціуму ЄДАПС, який був монополістом з виготовлення документів і голографічних захисних елементів в Україні в 2004-2013 роках. Керував консорціумом Юрій Сидоренко, який давно проживає в Обєднаних Арабських Еміратах. Лобіював призначення Бондаренко саме Сидоренко. Співвласницею Industrial Innovation Group є Ірина Обіденко – давній бізнес-партнер Сидоренка та подруга Бондаренко.

У 2021 «Поллі-Сервіс» отримав від держави підряди на 515,2 млн грн. Це уп’ятеро перевищує весь її дохід у 2020.

Від «Наших грошей»

Засновниками  «Поллі-Сервісу» є директорка Наталія Кочубей і ТОВ «Інноваційно-індустріальна група». Останнє належить згаданій вище Ірині Обиденко та Миколі Войтовичу з Києва, Таріяму Матару Мохамеду Таріяму з ОАЕ, швейцарській «Рітейл Інвестментс 2016 АГ» та кіпрським «Прідетоп Ко Лтд» і «Йолан Інвестментс Лімітед».

Обиденко керувала ЄДАПСом від заснування в 2004 році до припинення. Директор «Іноваційно-індустріальної групи» Андрій Котул очолював ТОВ «ЄДАПС-Принт».

Таріям, Обиденко та Войтович стали співвласниками «Іноваційно-індустріальної групи» у 2017 році. Вони замінили у якості бенефіціарів фірми Юрія Сидоренка, давно відомого як керівник ЄДАПСу. За даними Михайла Бродського, патенти IIG записані на Сидоренка.

Про свою зустріч із Таріямом як із власником групи IT-компаній «Industrial innovation group» (IIG) згадував голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія під час публічної підтримки ініціатив цієї фірми з реалізації проекту «Держава в смартфоні». Арахамія також є вихідцем з ІТ-бізнесу.

Нагадаємо, також Таріям записаний власником компанії «Vector Energy Innovation FZCO» з ОАЕ. А вона у свою чергу є засновником київського ТОВ «Трейденергоресурс», яке з середини грудня 2021 року стало найбільшим імпортером електроенергії з Білорусі в Україну.