Укравтодор допустив тільки «Bechtel» з США до фіналу перших торгів по Великій кільцевій на 5 мільярдів
10.02.2022   //  

Служба автомобільних доріг у Київській області 8 лютого допустила єдину фірму «Bechtel Overseas Corporation» (США) до останнього цінового етапу тендеру щодо ремонту однієї з ділянок Великої кільцевої автодороги навколо Києва очікуваною вартістю 5,35 млрд грн. Тендер проходить поза системою «Прозорро» на приватному майданчику «PlayTender». Торги по Великій кольцевій були виведені з «Прозорро» за законом, ініційованим «Слугами народу».

На тендер прийшли п’ятеро учасників, однак на першому етапі вираження зацікавленості відхилили ТОВ «Ростдорстрой» і турецьку «Taşyapi Inşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.». У подробицях відхилення «Ростдорострою» з групи мера Одеси Генадія Труханова було описане тут.

У другому, кваліфікаційному етапі брали участь ті, хто залишився: згадана американська «Bechtel», турецька «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.» та ТОВ «Автомагістраль-Південь».

До третього, цінового етапу допустили тільки «Bechtel», а інших двох учасників відхилили. Замовник написав, що вони не підтвердили надану на першому етапі інформацію: «Автомагістраль-Південь» – у частині будівництва естакади та заявленої кількості шляхопроводів, а «Onur Taahhut» – у частині будівництва штучних споруд. У протоколі не пояснюється, в чому саме полягали ці невідповідності.

У минулому році «слуги народу» законом вивели це будівництво з-під дії закону «Про публічні закупівлі», тому дії Київської САД на тендері неможливо оскаржити в АМКУ.

Фактично «Bechtel» переміг, оскільки встановлений урядом порядок передбачає, що цей відбір відбудеться навіть за наявності однієї пропозиції. Він не відбудеться лише у випадку відсутності пропозицій, відхилення всіх пропозицій до третього етапу, форс-мажору, відсутності подальшої потреби або неукладення договору з вини переможця.

Окрім власної техніки, «Bechtel» буде залучати техніку українських субпідрядників:

  • ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» Максима Шкіля;
  • ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» Максима Кокарєва, Олександра Кіблика, Андрія Косіцина та Юрія Клімова; компанія з Канева Черкаської області, але виграє багато підрядів Вінницької САД, причому найчастіше конкурує з «Автострадою»;
  • ТОВ «Догуш Іншаат Тіджарет Лімітет Шіркеті» турецької компанії «Dogus Insaat ve Ticaret A.S.», бенефіціарами якого є Деніз Шахенк, Філіз Шахенк і Феріт Фаік Шахенк. Ця компанія будує для Укравтодору місту у Кременчуку за 11 млрд грн.

 «Bechtel Overseas Corporation» – це велика фірма зі США, яка займається будівельними підрядами у багатьох країнах та фігурувала у низці корупційних скандалів з відкатами по всьому світу, у тому числі і у США.

Майданчик для торгів Укравтодору створило ТОВ «Плейтендер», яке належить Антону Припіченку, Олександру Конопліцькому та АТ «ЗНВКІФ «Асвіо Капітал» Вячеслава Супруненка. Останній – це колишній депутат Київради та колишній зять ексмера Києва Леоніда Черновецького. А його брат Олександр Супруненко був нардепом (Партія регіонів, група «Воля народу»).

Нагадаємо, це тендер на першу ділянку дороги, яка матиме загальну довжину 150 км та для неї буде зведено міст через Дніпро. Очікувана вартість будівництва визначена на рівні 300 мільйонів гривень за кілометр ($11,2 млн за нинішнім курсом). За даними «Центру транспортних стратегій», це буде дорожче ніж у США, Канаді, Німеччині та Китаї.