У Зеленського почали тендер на Президентський університет. «Наші гроші» вже знають хто виграє
10.02.2022   //  

Ми готові приймати парі, що тендер на будівництво першої частини Президентського університету ціною 380 млн грн розіграють фірми «Альтіс» та «Текком», та основні гроші освоїть фірма Олександра Глімбовського.

Минулого року «Альтіс» дуже некрасиво викинули з будівництва аеродрому в Дніпрі ціною 4 млрд грн., щоб віддати підряд «Онуру» вже за 5,7 млрд по завищеним цінам. Невеличкою моральною компенсацією виглядав вдесятеро менший підряд на добудову одного з військових складів замість збанкрутілого Микитася. І ось тепер повноцінна компенсація: Президентський університет, загальна вартість якого планується у розмірі понад 7 млрд грн.

Отже, чому ми ставимо на «Альтіс».

По-перше. «Альтіс» і «Текком» восени вже розіграли між собою низку незначних, але важливих підрядів на підготовчі роботи до будівництва університету на території «Експоцентру». Причому «Альтіс-Констракшн» всюди спершу пропонував нижчі ціни, та в двох випадках «Текком» зробив єдиний крок для перемоги. Поділили так: «Альтіс-Констракшн» має виконати демонтаж елементів павільйону №19, інженерно-геологічні дослідження, електромонтажні роботи та будівництво/демонтаж благоустрою на 6,04 млн грн., а «Текком» влаштувати тимчасові дороги та огорожу на 2,52 млн грн.

Звернемо увагу, що саме «Альтісу» дістався демонтаж павільйону №19. І саме на його місці почнуть будувати той корпус, який і є предметом замовлення на щойно оголошеному тендері ціною 380 млн грн. Це той самий павільйон, де розміщувався культурний центр «Кураж», який почали зносити без компенсації мільйонів, вкладених орендаторами за попередні роки у ремонт зразка модерністської архітектури.

По-друге. «Альтіс» і «Текком» вже неодноразово розігрували між собою підряди. За даними «Clarity-project», «Текком» виходив на державні тендери лише 11 разів, і у 8 випадках його конкурентом був саме «Альтіс» (наприклад на будівництві митниці).

По-третє. Ці фірми мають історичні зв’язки. «Текком» ще у 2008 році звів будівлю головного офісу для «Альтісу».

Ця історія, до речі, дуже лягає у сучасний контекст. Два роки тому «великі будівельники» Зеленського розіграли 12 млрд грн на добудову мосту у Запоріжжі між двома турецькими фірмами «Göçay» та «Onur». І виявилось, що раніше у Туреччині «Гьочай» збудував для «Онуру» готель «Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa», в якому згодом і виступав Володимир Зеленський з «Кварталом 95» (а коли виграв вибори відкритим текстом пропонував віддавати підряди саме «Онуру»).

Антимонопольний комітет у відповідь на заяву «Ліги антитрасту» щодо ознак змови «Онуру» і «Гьочаю» вже майже два роки веде попереднє дослідження.

Олександр Глімбовський, його донька Катерина та зять Роман Насіров

По-четверте. «Альтіс» – це неабищо. Багато хто пам’ятає, що зятем власника «Альтісу» Олександра Глімбовського є Роман Насіров. І саме Глімбовський вносив за нього 100-мільйонну заставу, аби зять вийшов на свободу до суду по справі щодо корупції в очолюваній ним податковій.

Але річ у тім, що злі язики кажуть, що у Глімбовського нібито є ще один зять – Андрій Гмирін. Це також колишній податківець, але його на відміну від Насірова не арештовували і не притягали. Він ще при Порошенку став помічником голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса. А при Зеленському став радником голови ФДМУ Дмитра Сенніченка (дані «Ліги радників»), та за даними «слуги народу» Андрія Холодова, Гмирін причетний до «дерибану «Більшовика».

На фото: засновник Target Group Володимир Колот, експерт з податкового реформування, доцент кафедри кримінального права та кримінології Університету ДФСУ Андрій Гмирін, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Дар’я Володіна, засновник Target Group Вадим Трунов та партнер інвестиційної консалтингової компанії InVenture Investment Group Роман Кантаровський

За даними «Наших грошей», Гмирін – близький до оточення голови Офісу президента Андрія Єрмака. Цим може пояснюватись минулорічний скандал з вигнанням «Альтісу» з будівництва аеродрому «Дніпро», яке провели підопічні заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка. Тоді ходили чутки про можливе вигнання самого Тимошенка, але згодом ситуація заспокоїлась, Олександр Кубраков почав пити пиво з Зеленським на футболі, консультант «Великого будівництва» Юрій Голик вже бере участь у брейнстормах в Офісі президента щодо майбутніх виборів, а «Альтіс» – в темі багатомільярдного будівництва Президентського університету.

Докладніше про технічні та тендерні подробиці щодо Президентського університету – за посиланням.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»