Тендер на будівництво Президентського університету Зеленського почали без тендеру на проектування
10.02.2022   //  

Візуалізація майбутнього університету

Національний комплекс «Експоцентр України» Державного управління справами 3 лютого оголосив відкриті торги щодо створення «Президентського університету» очікуваною вартістю 380,68 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Хочуть замовити такі роботи: реконструкція павільйону №19, виставкового павільйону №17 для розміщення «Президентського університету», нового будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами, реконструкції будівлі №37, реконструкція без зміни функціонального призначення ставка біля будівлі №37 по просп. Академіка Глушкова, 1 (третя черга). Майбутній переможець повинен буде виконати все це до кінця 2022 року.

Для участі в тендері треба мати досвід виконання аналогічного договору за кодом ДК 021:2015:45300000-0 Будівельно-монтажні роботи та дохід за 2020 рік не менше 70% очікуваної суми, тобто не менше 266,48 млн грн.

Забезпечення тендерної пропозиції складає 0,5% очікуваної суми, або 1,90 млн грн., а забезпечення виконання договору – 3% суми договору, тобто не більше 11,42 млн грн.

Пропозиції прийматимуть до 6 березня, аукціон попередньо призначений на 11 квітня.

Ескізний проект у листопаді замовили у ТОВ «Капітел Стоун» за 20 тис грн. Завдання на проектування передбачає п’ять черг.

Перша черга включає апартаменти на 60 викладачів, хол, офіси, адміністрацію, експлуатовану покрівлю, планетарій, загальні зони, підземний паркінг, рекреацію, концертну залу та сім блоків: блок аерокосмічних технологій, нанотехнологій, блок інформаційних технологій, кібербезпеки та штучного інтелекту, блок біотехнології та науки про здоров’я, блок енергетичних технологій, блок глобалізації та міжнародних комунікацій, блок дослідницької та експериментальної медицини.

Друга черга включає технопарк, апартаменти на 110 студентів, офіси компаній партнерів, підземний паркінг, гелікоптерний майданчик та експлуатовану покрівлю.

Третя черга включає будівництво нового фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами, четверта – реконструкцію ставка біля будівлі №37, а п’ята – реконструкцію будівлі №37.

У «Прозорро» немає жодних даних про тендер на виготовлення проекту, на підставі якого будівельники і мають вести будівництво.

7 лютого дисциплінарна комісія Архітектурної палати Національної Спілки архітекторів України провела екстрену нараду з приводу знесення павільйону №19 на ВДНГ. Як повідомила заступник голови цієї палати Анна Кирій, всупереч статті 6 закону «Про архітектурну діяльність», розроблення проекту будівництва Президентського університету здійснювалося без проведення архітектурного конкурсу.

Також, за даними Анни Кирій, архітектор проекту Віталій Молочко не значиться в реєстрі сертифікованих осіб.

«А отже, рішення про демонтаж будівлі приймав архітектор, який не має кваліфікаційного сертифікату», – встановила комісія.

У комісії також звернули увагу на те, що проект передбачає реконструкцію павільйонів під президентський університет, а по факту відбувається повний демонтаж. Комісія закликала всіх учасників проекту терміново зупинити руйнування модерністського павільйону №19, що є невід’ємною частиною ансамблю ВДНГ, віднайти краще проектне рішення на основі архітектурного конкурсу та професійної думки фахівців, прозоро представити проект громаді Києва.

А в грудні-січні «Експоцентр» розтендерив на різні підготовчі роботи 28,98 млн грн. Із восьми закупівель через процедуру відкритих торгів провели тільки найбільший тендер щодо підготовчих, земельних, будівельних, монтажних і демонтажних робіт очікуваною вартістю 24,03 млн грн. Переможцем цього тендеру стало ТОВ «Альтіс-Констракшн» із ціною 20,42 млн грн. Конкурентами були ТОВ «Текком», ТОВ «Альянс будівельників України», ТОВ «Уютспецбуд», ПП «Елітбуд-1», ТОВ «БК КБР» і ТОВ «Данко». Зараз Держаудитслужба перевіряє цей тендер через виявлені нею ознаки порушення закону.

Решту сім закупівель провели як спрощені/допорогові. На них прийшли лише «Альтіс-Констракшн» і «Текком». Причому «Альтіс-Констракшн» всюди спершу пропонував нижчі ціни, але в двох випадках «Текком» зробив єдиний крок для перемоги. Зрештою «Альтіс-Констракшн» має виконати демонтаж елементів павільйону №19, інженерно-геологічні дослідження, електромонтажні роботи та будівництво/демонтаж благоустрою на 6,04 млн грн., а «Текком» влаштувати тимчасові дороги та огорожу на 2,52 млн грн.

9 грудня 2021 року НК «Експоцентр України» отримав в КМДА містобудівні умови та обмеження (МУО) на реконструкцію кількох павільйонів для розміщення «Президентського університету» на просп. Академіка Глушкова, 1. Згідно з ними, міська влада дозволила:

  • реконструкцію павільйону № 19 (літ. «Т») площею 5,7 тис кв м, виставкового павільйону № 17 площею 5,9 тис кв м для розміщення «Президентського університету», нового будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами,
  • реконструкцію будівлі № 37 (літ. «Ч») площею 1,2 тис кв м, а також ставка площею 2,32 га біля цієї будівлі.

Гранично допустима висотність будинків згідно з МУО – 32 м (орієнтовно 10 поверхів) відповідно до наказу Мінкультури від 18.11.2021 № 907 та намірів замовника.

17 грудня 2021 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА зареєстрував повідомлення ТОВ «Текком» про початок виконання підготовчих робіт з реконструкції вказаних павільйонів для розміщення «Президентського університету». Відзначимо, що два аналогічні повідомлення намагалося зарєструвати ТОВ «Альтіс-Констракшн», однак, вони були повернуті на доопрацювання.

3 лютого на території ВДНГ почали зносити павільйон №19. Цей павільйон побудували в 1974 році в стилі радянського модернізму, він був присвячений «товарам народного споживання».

У ньому з 2018 по 2021 рр проводили благодійний фестиваль «Кураж». Як повідомила засновниця фестивалю Альона Гудкова, про те, що їм не продовжать контракт, вони дізналися випадково на початку літа 2021 року. «Ніхто не приходив із наміром, не питав що і як за собою це спричинить, які втрати на нас чекають – просто нафіг і все», – зазначила вона. Згодом, 7 лютого Гудкова повідомила, що зустрілася з президентом Володимиром Зеленським. За її словами, вирішено питання ліфту, купленого для ВДНГ за кошти благодійників: «Вартість ліфта, купленого з благодійних зборів нашого ком’юніті та його встановлення в павільйон 19 буде передано директору ВДНГ Євгенію Мушкіну, а він візьметься за передачу їх на благодійність», – повідомила Гудкова.

Анна Сорока, Ірина Шарпінська, «Наші гроші»