Фірташ не отримав дозвіл АМКУ на продаж «Кримського титану»
10.02.2022   //  

«Ліга антитрасту» разом з Інформагенством «Центр журналістських розслідувань»   звернулися до Антимонопольного комітету із заявою, в якій виклали важливі факти, що мають допомогти швидше завершити перевірку щодо придбання кримського підприємства.

Group DF на своєму сайті повідомила, що все рухоме та нерухоме майно титанового заводу «Кримський титан» продане російській компанії «Русский титан». Угода закрита. Відповідні зміни внесені органами державної реєстрації України до реєстрів.

Компанія «Кримський титан», яка у 2014 року перереєструвалася в Києві під назвою ПрАТ «Ukrainian Chemical Products», входить до складу Group DF, бенефіціаром якої є Дмитро Фірташ.

Ця угода може бути незаконною. На запит Інформагенства «Центр журналістських розслідувань» Антимонопольний комітет повідомив, що за дозволом на цю транзакцію ніхто не звертався і АМКУ дозволу на неї не давав.

20 січня 2022 року АМКУ почав дослідження щодо того чи законно «Русский титан» (м. Петрозаводськ, РФ) придбав активи ПрАТ «Ukrainian Chemical Products». Зокрема, АМКУ досліджує чи є набуття активів концентрацією, чи потребувала така концентрація дозволу АМКУ та чи є такі дії порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Відомо, що активи «Русского титана» (м. Петрозаводськ) в сотні разів менші, ніж вартість придбаних. Компанія була створена у липні 2021 р. зі статутним капіталом 10 тис. руб. Його засновниками виступили громадяни РФ: Сергій Романенко – 50%, Роман Степанов – 30% і Сергій Максимов – 20%. Хоча вартість угоди не розголошується, є підстави вважати, що насправді реальним покупцем «Кримського титану» можуть виявитись зовсім інші особи. Ті, хто дійсно може собі дозволити придбати активи такого масштабу. Є обґрунтовані підстави вважати, що угода здійснена в інтересах або третіх осіб або з метою приховування реального бенефіціара – Дмитра Фірташа. Адже з червня 2021 року він перебуває під персональними санкціями РНБО, а компанію-покупця було засновано через місяць після запровадження санкцій.

Однак достеменно невідомо, що це за компанія «Русский титан», хто є її реальним власником та де вона знаходиться, адже компаній з такою ж назвою в РФ зареєстровано декілька. В ЗМІ прозвучала інформація, що є ще одна компаня «Русский титан», але зареєстрована вона не в Петрозаводську, а в Барнаулі (Алтайський край).

Зі свого боку «Ліга антитрасту» спільно з Інформагенством «Центр журналістських розслідувань»  підготувала заяву в АМКУ, де надали додаткові факти та обґрунтування того, що ця транзакція потребує розслідування.

Якщо АМКУ доведе, що концентрація відбулась без дозволу та зможе докопатися, хто ж насправді «ховається» за компанією «Русский титан», покупцеві загрожує штраф у розмірі 5 % річної виручки групи покупця.

Олена Поканєвич, експертка «Ліги антитрасту»