Зеленський таки призначив захисника Коломойського держуповноваженим АМКУ (додано)
09.02.2022   //  

Сергій Шершун

(додано повідомлення «Integrites» про вихід Шершуна з партнерського складу юрфірми)

Екс-партнер юридичної компанії «Integrites» Сергій Шершун призначений державним уповноваженим Антимонопольного комітету. Про це свідчить указ президента Володимира Зеленського від 8 лютого.

Шершун у 2021 році захищав інтереси компанії «Укртатнафта» Ігоря Коломойського у судовому спорі проти Антимонопольного комітету (наприклад, засідання у серпні 2021 року). Тут представники групи компаній, пов’заних з групою «Приват» («Укртатнафта», «Укрнафта» та інш), добиваються відміни штрафу АМКУ 4,7 млрд грн за паливний картель автозаправок. Окремо «приватівські» фірми виграли суд про те, що АМКУ не мав права використовувати матеріали НАБУ у розслідуванні щодо змови мереж автозаправок.

Сергій Шершун з початку 2020 року був партнером юридичної компанії «Integrites», повідомляється на сайті фірми. У компанії він спеціалізувався на проектах у сфері публічних закупівель, фармацевтики і роздрібної торгівлі, супроводжує клієнтів у справах щодо антимонопольних розслідувань та захисту від недобросовісної конкуренції, а також консультує з питань державної допомоги.

Після публікації цієї інформації представник «Integrites» повідомив «Нашим грошам», що Сергій Шершун з початку грудня за власним бажанням вийшов з партнерського складу юрфірми. Він це зробив через місяць після того, як наприкінці жовтня зареєстрував у НАЗК свою декларацію як кандидата на посаду держуповноваженого АМКУ.

Сергій Шершун вже працював держуповноваженим АМКУ у 2009-2015 роках, відповідав за дотримання законодавства про захист конкуренції, передусім у сферах телекомунікацій, фінансових послуг та транспорту. Розпорядження про його призначення підписувала прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Більшу частину його строку АМКУ очолював Василь Цушко, а президентом був Віктор Янукович. Був звільнений президентом Петро Порошенком.

За даними АМКУ, Сергій Шершун очолює громадську організацію «Центр дослідження конкуренції». Центр є представництвом в Україні міжнародної організації International Ligue of Competition Law (LIDC), що об’єднує експертів з Бельгії, Швейцарії, Франції, США, Бразилії, Японії та інших країн, що працюють у сфері регулювання конкуренції та інтелектуальної власності.

Сергій Шершун є сином Миколи Шершуна, колишнього народного депутата від «Народного блоку Литвина» та «За єдину Україну», екс-керівника «Рівнелісу» та Держкомітету лісового господарства. Микола Шершун коментував призначення голови АМКУ у 2010 році, коли його син вже працював у Комітеті.

У декларації Сергія Шершуна вказаний його дохід за 2020 рік: 2,29 млн грн від підприємницької діяльності, 126 тис грн зарплати у адвокатському обєднанні «Інтегрітес» та 101 тис грн зарплати у міжнародній юрфірмі «Інтегрітес».

Дружина Наталія Шершун отримала 233 тис грн зарплати у Головному військово-медичному клінічному центрі Державної прикордонної служби. Також Наталія Шершун була власницею частки у лісопилці ТОВ «Р.И.Т.М.» (Рівненська обл, статутний каптал 5,54 млн грн). У вересні 2021 року вона та інші засновники Валерій Самоплавський і Валентина Ковальова вийшли з фірми і її бенефіціаром став Цзян Цзюньхай з Китаю. Наприкінці вересня Шершун також вийшла зі складу власників Дочірнього підприємства «Ритм». При цьому Наталія Шершун залишилась співзасновницею ТОВ «Фадеко» (Рівненська обл, оптова торгівля).

Сергій Шершун має мотоцикл «Kawasaki» EX 650 (2020 р.в.) та автівку Hyundai IX35 (2010 р.в.), два гаражі та квартиру у Києві (126 кв м), чотири земельні ділянки у Стоянці та Обухівському районі, два будинки у Стоянці (272 та 395 кв м).