Лабазюк відремонтує дорогу за 1,1 мільярда – це на 106 мільйонів дорожче, ніж торік пропонував консорціум
09.02.2022   //  

Служба автомобільних доріг у Вінницькій області 28 січня за результатами тендеру підписала договір із ПрАТ «Хмельницьке шляхово-будівельне управління №56» про ремонт дороги вартістю 1,09 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч спроектують і виконають поточний середній ремонт дороги Р-31 Бердичів – Хмільник – Літин – /М-12/ на км 23+141 – км 62+141 окремими ділянками. Підсумкові відомості ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дає порівняти ціни з ринком.

Очікувана вартість закупівлі становила 1,21 млрд грн. У торгах взяли участь три фірми: вищезгадане «Хмельницьке ШБУ №56» нардепа Сергія Лабазюка із групи «За майбутнє», ТОВ «СУНП «Автострада» Максима Шкіля та ТОВ «Ростдорстрой» із групи бізнесмена Олександра Жукова і мера Одеси Геннадія Труханова. Переможцем стало «Хмельницьке ШБУ №56» із найнижчою ціною в 1,09 млрд грн.

Консорціум «Всеукраїнський дорожній консорціум» не допустили до аукціону, бо він подав банківську гарантію, яка стосувалась попередніх відмінених торгів Вінницької САД стосовно цього ремонту. Крім того, за словами замовника, консорціум не усунув недоліки протягом доби після ознайомлення з ними. Мова про нестачу документів на підтвердження наявності працівників певних спеціальностей і досвіду певних робіт у певних обсягах, листів від учасника об’єднання щодо техніки і працівників, а також фінансової звітності за 2020 рік із річним доходом не менше 99% очікуваної суми.

Нагадаємо, торік тендери щодо цього ремонту оголошували двічі, причому тоді очікувана сума була менша від нинішньої – 1,13 млрд грн. Однак перший тендер був відмінений через виявлені неточності у власному технічному завданні, а другий тендер – після того, як на аукціоні переміг «Всеукраїнський дорожній консорціум». Він запропонував ціну 986,12 млн грн., що було на 13% нижче від очікуваної суми. Проте договір із ним з вини замовника не уклали в строк, що й стало приводом відмінити повторну закупівлю.

Отже, ремонт обійдеться 105,61 млн грн. дорожче, ніж міг би коштувати по торішньому тендеру.

За даними моніторингів ДержДорНДІ за червень і грудень 2021 року (на дату нинішнього аукціону, тобто на січень 2022 року даних ще немає), в цей період у Вінницькій області:

  • ціна ЩМА-15(20) виросла на 4% – від 3 176 грн./куб. м до 3 288 грн./куб. м,
  • ціни щебеню 20-40 виросла на 5% – від 345 грн./куб. м до 363 грн./куб. м,
  • ціни щебеню 40-70 виросла на 5% – від 340 грн./куб. м до 358 грн./куб. м,
  • ціни щебенево-піщаних сумішей С5 і С7 не змінились – 300-312 грн./куб. м.

У «Всеукраїнський дорожній консорціум» на чолі з Артемом Гриненком входить 11 фірм, ПП «Автомагістраль» є найбільшим засновником. Об’єднання зробили, щоб задовольняти вимогам Укравтодору про наявність достатнього сукупного річного доходу для участі в укрупнених тендерах.

При цьому консорціум постійно вимагав від Укравтодору через АМКУ прибирати дискримінаційні вимоги, а на торгах пропонував знижки більше від картелістів. Тобто мінімізував маржу, закладену Укравтодором в очікувану вартість, та претендував на отримання частки ринку, розподілену між фаворитами Укравтодору.