Кредит по-французьки, або чи визнає АМКУ незаконною державну допомогу «Альстому»
09.02.2022   //  

«Ліга антитрасту» направила звернення до Антимонопольного комітету щодо перевірки державної підтримки Укрзалізниці та придбання 130 локомотивів  «Alstom» (Франція).

Середній вік електровозів «Укрзалізниці» – майже 40 років, і зношені вони на 90%. При цьому електровозів всього 800 штук і це лише 60 % від загальної потреби. Для вирішення цієї проблеми Україна вирішила придбати 130  вантажних електровозів у французької компанії «Alstom».

У травні 2021 року Верховна Рада ратифікувала рамкову угоду між урядами України та Франції про оновлення парку вантажних електричних локомотивів. Загальна сума контракту € 882,5 млн, з них 85% (€ 750 млн) — це кредитні кошти Французької Республіки.

Таким чином уряд Франції вирішив надати підтримку Україні. Але чи все так однозначно?

Сьогодні нам пропонують придбати у французів 130 локомотивів ціною €6,8 млн за один. Це на 13% дорожче ніж купувала залізниця Азербайджану кілька років тому. Це були моделі Prima Т8 і Prima М4. Які будуть у нас поки що не відомо. Так само не відомо яким чином закуплені електровози будуть обслуговувати. Адже вартість утримання локомотива впродовж життєвого циклу може значно перевищувати вартість його закупівлі. Наприклад Казахстан уклав з «Alstom» угоду на обслуговування 200 локомотивів на суму €1,2 млрд.

Крім того угода передбачає ряд привілеїв для заздалегідь визначеного виробника – французької компанії «Alstom Transport SA». Компанія, її філії, підрядники, субпідрядники повністю звільняються від будь-якого оподаткування. Будь які операції з ввезення і постачання товарів, робіт та послуг, придбаних у французького постачальника/виробника, а також доходи, які отримає французький постачальник  повністю звільняються від податків.

Тож «Alstom» на додачу до багатомільйонного контракту отримає ще і щедрі податкові та митні пільги. За Законом це зветься державна допомога.

Державна допомога обов’язково повинна оцінюватися Антимонопольним комітетом на предмет законності її надання. На жаль, надавачі цієї держдопомоги не звертались до АМКУ за відповідним рішенням.

Тож «Ліга антитрасту» направила до Комітету інформацію щодо необхідності перевірки цієї державної підтримки та оцінки її допустимості для конкуренції.

З першої спроби АМКУ не побачив підстав вживати будь-яких заходів.

Після другого звернення «Ліги антитрасту», Комітет попросив уточнити, які саме права «Ліги антитрасту» та яким чином порушені. А ще, перепитав, яких саме втрат зазнає Держава через надання цієї держдопомоги, та попросив уточнити, хто є її отримувачем.

Не дивлячись на те, що Комітет вже двічі отримував цю інформацію, пояснили йому ще раз. Може, й справді, не добачає. Сподіваємось, що з третьої спроби АМКУ все ж таки розгледить ознаки державної допомоги.

Що ж, чекаємо вердикт, про який обов’язково повідомимо.

Забігаючи наперед. Ми не стверджуємо, що україно-французький контракт є незаконним. Ми лише наполягаємо на тому, що Антимонопольний комітет України згідно як українських, так і європейських законів має його оцінити та зробити висновок:

▪️Чи є це державною допомогою?

▪️Якщо так, то чи є така державна допомога допустимою?

▪️Якщо ні, то що потрібно зміни, щоб не порушувати українські закони.

Бо коли держава в поза конкурентний спосіб закуповує товари у конкретного бізнесмена – це завжди ризик конкурентних перекосів, переваг та корупції. Й щоб такі ризики мінімізувати, законодавець передбачив процедури, що мають дотримуватися. Й одна з них – нотифікація в АМКУ.

Євген Дудник, експерт «Ліги антитрасту»