ДІАМ видав дозвіл на 18-поверхівку біля Площі Слави, яка суперечить генплану столиці
09.02.2022   //  

Державна інспекція архітектури та містобудування України 30 грудня таки видала ТОВ «Картас Траст Компані» дозвіл на реконструкцію нежилого будинку (літ. А) під багатофункціональний комплекс на вул. Михайла Омеляновича-Павленка (колишня – Суворова), 4. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Висота комплексу після «реконструкції» становитиме 18 поверхів. Це суперечить чинному Генплану м. Києва, згідно з яким в центральній планувальній зоні Києва, у якій знаходиться ділянка на вул. Омеляновича-Павленка, 4, заборонено будівництво вище 27 м (9 поверхів). Більше того, ця ділянка розташовується майже впритул до межі буферної зони об’єктів зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Софія Київська та Києво-Печерська Лавра».

Це порушення висотності стало можливим завдяки чиновникам Департаменту містобудування та архітектури КМДА, які у 2017 році дозволили будувати об’єкт із умовною висотою до 73,5 м (орієнтовно 25 поверхів).

Відзначимо, що восени 2021 року забудовник отримав дві відмови ДІАМ у видачі дозволу на будівництво на вул. М. Омеляновича-Павленка, 4. Зокрема, через неподання дозволу на проведення робіт в історичних ареалах населених місць, який видає Міністерство культури.

Нагадаємо, будівництво заплановане на ділянці площею 0,5 га, яка відповідно до Генплану м. Києва є територією громадських будівель і споруд. З огляду на функціональне призначення землі, будівництво житла на ній заборонено, втім, як відомо, у Києві під виглядом багатофункціональних комплексів часто будуються житлові, а квартири продають як апартаменти.

Місцеві мешканці активно протестують проти будівництва 18-поверхівки на місці існуючого 4-поверхового торгівельного комплексу.

Власником ТОВ «Картас Траст Компані» є компанія Genuine Group LTD (Дженуін Груп ЛТД) з Сейшельських островів. За даними українського реєстру, сейшельською компанією володіє Ірина Ревіна з м. Ірпінь.

До середини 2019 року «Картас Траст Компані» володів Сергій Дядечко, екс-віце-президент «Родовід Банку» часів контролю над фінустановою структурами Юрія Іванющенка. Дядечко є власником банку «Союз», що ліквідується. Останні роки він проживав в Монако, де купив місцевий баскетбольний клуб.

Керівником «Картас Траст Компані» є Савченко Ігор Васильович. Людина з таким ПІБ значиться також директором Корпорації «Науково-виробниче об’єднання «Арсенал», кінцевим власником якої є Дядечко.

Генпідрядник будівництва – запорізьке ТОВ «Простір Констракшн», власником якого є Олексій Гончаров.