Фірми з орбіти Дубінських розіграли ще 76 мільйонів на водогін із коштовними трубами
07.02.2022   //  

Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА 2 лютого за результатами тендеру підписав договір із ТОВ «Група «Капітал Строй» про реконструкцію водогону за 76,05 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року мають реконструювати водогін від міста Дніпро до Новомосковська.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, найбільша сума у 50,04 млн грн. піде на 6,2 км поліетиленової труби PE 100 SDR 17 діаметром 630х37,4 по 8 052 грн./м.

У лютневому прайслисті виробника «Євротрубпласту» така труба коштує трохи дорожче – 8 236 грн./м без ПДВ. Але в інтернет-магазинах трубу виробництва «Євротрубпласту» можна знайти за передзамовленням у півтора раза дешевше – по 5 453 грн./м без ПДВ, а трубу від іншого виробника «Ельпласт» на чверть дешевше – по 6 380 грн./т без ПДВ.

Прямошовна і спіралешовна електрозварна сталева труба з опором розриву не менше 38 кгс/кв. мм діаметром 820х10 коштує 12 194 грн./м. У перерахунку на вагу ціна складає 61 тис грн./т. У жовтні 2021 року на виграному ТОВ «Автомагістраль-Південь» дорожньому тендері цього ж замовника така труба більшого діаметра коштувала вдвічі дешевше27 тис грн./т. Відтоді ціна сталі на біржі LME виросла на 6% – від $440 до $467 за тонну.

Ціна договору всього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 76,20 млн грн.

ТОВ «ВіК Технології» пропонувало на 3% нижчу ціну. Однак його відхилили, оскільки воно не надало договірну ціну на 2023 рік та ціни енергоносіїв і мастильних матеріалів, враховані для розрахунку вартості машино-години. Також компанія не оформила реєстр документів і не завірила копію антикорупційної програми саме так, як хотів замовник.

Спаринг-партнером переможця вкотре виступило дніпровське ТОВ «Адонія Компані» директора Юрія Ситника. Він був директором і ліквідатором ТОВ «Оптбудторг Груп» (у стані припинення), кінцевим бенефіціаром якого є Аркадій Леонідович Масарський. Як пише видання «Лица», останній був брокером з нерухомості у Каліфорнії, де в середині 2000-их років будували і продавали нерухомість брати Леонід і Володимир Дубинські.

Дубінські перебувають у розшуку на сайті ФБР за підозрою в поштовому шахрайстві.

Засновниками дніпровського переможця «Група Капітал строй» є Олександр Калінчук та естонська компанія «Транспорт енд Хаагіс», кінцевим бенефіціаром через останню – Андрій Ейдел з Естонії, а директором – Ірина Румянцева. Остання у 2015 році висувалась у Дніпровську міськраду від партії «Наш край». Раніше вона володіла та керувала ТОВ «Містокомбуд», яке також відносять до сфери впливу вищезгаданих братів Дубінських.

Із 2017 року переможець отримав підрядів у Дніпропетровській області на 2,69 млрд грн.

Нагадаємо, «Група «Капітал строй» разом з іншими фірмами з тієї ж групи в лютому 2018 року фігурували в кримінальному провадженні №120180400000000232 про привласнення коштів посадовцями бюджетних організацій. За даними слідства, ті незаконно відхиляли дешевших учасників тендерів, щоб акцептувати перелічені в ухвалі фірми, з якими були у змові, що призводило до внесення фіктивних даних про витрачені суми в акти виконаних робіт. Однак відтоді нових ухвал по цій справі в судовому реєстрі більше не з’являлось.