Прокуратура при бездіяльності Київради знову не змогла забрати у Міщенка-Константіновського 4 гектари на березі Дніпра
04.02.2022   //  

Господарський суд м. Києва відмовив у задоволенні позову керівника Дарницької окружної прокуратури м. Києва в інтересах Київради про розірвання договору оренди із ПП «Орєст», зобов’язання повернути ділянку та визнання припиненим права користування для її забудови. Про це свідчить рішення від 10 січня.

Йдеться про ділянку площею 3,96 га (кадастровий номер 8000000000:90:141:0006), що розташована на Дніпровській Набережній (район затоки Берковщина).

ПП «Орєст» отримало її в оренду у 2004 році для будівництва, експлуатації та обслуговування зони відпочинку (розважальний комплекс, кафе-бар-ресторан, тенісні корти, ландшафтний майданчик). Строк договору – 25 років.

Як вказує прокуратура, підприємство до її використання не приступило, будівництво не розпочато упродовж майже 17 років, що свідчить про порушення умов договору та заподіяння шкоди територіальній громаді міста Києва, яка позбавлена можливості отримати те, на що розраховувала при укладенні договору.

У травні 2013 року прокуратура вже подавала позов про розірвання оренди. Але суд відмовив, посилаючись на те, що фірма «вчиняла дії, необхідні для складення і затвердження проектної документації, початку та здійснення будівництва».

Прокурор в суді наголосив, що з часу попереднього рішення суду минуло вже більше 7 років, а підприємство так і не приступило до використання ділянки.

Відмовляючи прокуратурі вдруге, суд виходив з того, що, відповідно до пункту 11.6 договору про оренду, договір вважається розірваним з моменту прийняття Київрадою відповідного рішення. А такого рішення вона не приймала. Жодного пояснення стосовно неприйняття Київрадою рішення про розірвання договору з ПП «Орєст» ні міськрада, ні прокуратура суду не надали. Відзначимо, що проект рішення про розірвання оренди зареєстрований у Київраді, але не пройшов навіть земкомісію.

Також суд встановив, що 25.07.2019 Департамент містобудування та архітектури КМДА затвердив містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва «Комплексна забудова території з об’єктами соціально-побутового, громадського, культового призначення, зон відпочинку та благоустрою для суспільних потреб» на території 11-го мікрорайону масиву Позняки та житлового масиву Позняки-Західні, що дало можливість розпочати проектування комплексної забудови території загальною площею більш ніж 35 га, до якої відноситься і спірна ділянка.

Нагадаємо, ділянка 3,96 га за чинним Генпланом м. Києва належить до території зелених насаджень.

Разом з тим, Київрада, не внісши зміни в Генплан, у 2007 році змінила функціональне призначення вказаної ділянки шляхом прийняття Детального плану території (ДПТ) 11 мікрорайону Позняки-Західні. Нагадаємо, що ДПТ розробляється на підставі чинного Генплану території та не може йому суперечити.

Згідно з ДПТ, на ділянці 3,96 га передбачається комплексна забудова об’єктами житлового та громадського призначення (житловий торговельно-розважальний комплекс, садочок-початкова школа, офісні приміщення, тенісні корти, кіноконцерний зал, готель).

Як відомо, цим же ДПТ  передбачена забудова житлом сусідньої ділянки площею понад 40 га фірмою ТОВ «Академ-Клуб», яку контролюють люди з оточення нардепів від ОПЗЖ Віктора Медведчука і Вадима Столара.

Власником ПП «Орєст» є ТОВ «Осокорки-7», а керівником – Інна Бєлянцева. Власниками ТОВ «Осокорки-7» є Валерій Міщенко (20%), Олександр Константіновський (30%) і кіпрська компанія Pilawer Limited (50%), 50% у якій належить Олександру Кіселю з Угорщини. Ще 50% Pilawer належали Марині Кармишевій; одна з компаній її групи потрапила в моніторинг поставки товарів в анексований Росією Крим. Pilawer Limited є одним із власників ТОВ «Академ-Клуб».

Олександр Константіновський є рідним братом екс-нардепа Вячеслава Константіновського (був нардепом у 2014-2019 рр).

Валерій Міщенко є співвласником ТОВ «Кій-Плаза» разом із Людмилою Міщенко, яка володіє також ТОВ «Дейрінг Капітал». Ця компанія намагалася увійти у колишній проект «Укрбуду» – ЖК на вул. Миколи Краснова, 33 у Святошинському районі м. Києва. Співвласником «Дейрінг Капітал» у той період був тесть заступника голови Офісу Президента Олега Татарова.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»