Поліція запідозрила будівельників школи у розкраданнях через заяву безробітного, який цікавиться «Прозорро»
03.02.2022   //  

Поліція розслідує можливе заволодіння бюджетними коштами посадовцями ТОВ «БК Будівельні інновації» в результаті завищення цін на будівельні матеріали та шляхом виконання робіт не в повному обсязі під час будівництва школи у Кривому Розі Дніпропетровської області. Про це свідчить ухвала Тернівського райсуду Кривого Рогу від 26 січня.

Згідно з «Прозорро», управління капбудівництва виконкому Криворізької міськради у вересні 2021 р. замовило «БК Будівельні інновації» нове будівництво будівлі дошкільного підрозділу в комплексі будівель та споруд Криворізького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» №38 за адресою: вул. Кибальчича, 19, Тернівський район, м. Кривий Ріг за 30,22 млн грн.

За даними слідчих, 24 січня цього року до відділення поліції №5 КРУП ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області надійшла письмова заява про притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб ТОВ «БК Будівельні інновації».

За даними слідства, допитаний свідок пояснив, що у грудні 2021 р. хотів знайти тимчасовий підробіток. За порадою друзів він приїхав на будівельного майданчик на вул. Кибальчича 19.

Там свідок побачив робітників, які готували котлован для подальшого укладення до нього фундаменту. Виконроба не було на місці, і він вирішив його дочекатися. За час очікування свідок ознайомився з паспортом об’єкту та слідкував за роботою будівельників.

Свідок дійшов висновку (як йдеться в ухвалі, маючи відповідний професійний рівень), що роботи, які виконувались на той час на будівельному майданчику, неякісні. Будівельні матеріали, які використовували робітники, були низької якості. Свідок поспілкувався з виконробом, отримав інформацію про офіційне працевлаштування і пішов звідти.

«Через деякий час, переслідуючи власний інтерес на платформі публічних закупівель «Прозорро», він виявив, що за об`єм робіт, які були виконанні на вказаному майданчику, на адресу «БК Будівельні інновації» з держбюджету було перераховано понад 300 000 грн. На його переконання, гроші перераховані безпідставно, оскільки роботи, передбачені договором, не виконанні», – йдеться в ухвалі.

В подальшому на будівельний майданчик виїхали правоохоронці, які з’ясували, що буд майданчик огороджений дерев`яним парканом, всередині якого вирито котлован, в якому ведуться підготовчі роботи для встановлення фундаменту. Готового фундаменту на місці не виявлено.

Слідчі встановили, що фірмі «БК Будівельні інновації» безпідставно перерахували 300,6 тис грн.

Правоохоронці звернулися до суду з клопотанням надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки на вул. Кибальчича, 19, де будується школа. Суд клопотання задовольнив.

Власником та керівником київського ТОВ «БК Будівельні інновації» є Олексій Сагайдак.

Згідно з «Прозорро», окрім підряду на будівництво школи у Кривому Розі, фірма отримала ще одне замовлення – від ГУ Нацполіції в Кіровоградській області щодо ремонту будівлі кінологічного центру по вул. Шосейній, 44, с. Соколівське, Кропивницького району Кіровоградської області за 274 тис грн.