На час розгляду позову прокуратури суд заборонив будь-які роботи на ЖК Зубика на Академмістечку
02.02.2022   //  

Північний апеляційний господарський суд задовольнив заяву заступника керівника Київської міської прокуратури про забезпечення позову і заборонив ПАТ «Київський дослідно-експериментальний завод «Вугілля» та будь-яким іншим особам вчиняти будь-які дії з реконструкції адміністративно-виробничого комплексу під багатофункціональний комплекс у провулку Приладному, 10 у Святошинському районі міста Києва, а також заборонити здійснювати будь-які дії із ділянкою за цією адресою. Про це свідчить постанова від 18 січня.

Прокурор у листопаді 2021 року подав позов про розірвання договору оренди ділянки площею 4,26 га у пров. Приладному, 10, укладеному між Київрадою і заводом «Вугілля» у грудні 2004 року, та повернення ділянки територіальній громаді.

Доводи позову фактично зводяться до того, що завод всупереч рішенню міської ради про її відведення та умов договору використовує ділянку для будівництва житлового комплексу, а не для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничих та господарських будівель і споруд.

Прокурор подав заяву про забезпечення позову шляхом заборони проводити будівельні роботи на ділянці на час, поки позов буде розглядатися судом.

Госпсуд м. Києва у задоволенні цієї заяви відмовив, не побачивши для цього підстав. Натомість апеляційний суд дійшов протилежного висновку.

Зокрема, апеляційний суд звернув увагу на акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства при використанні ділянки у пров. Приладному, 10, складений Головним управлінням Держгеокадастру у м. Києві у березні 2021 року. Згідно з ним, частина ділянки орієнтовною площею 1,1 га використовується для будівництва житлового комплексу «Академ-Квартал», що є порушенням п. «а» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України – невиконання вимог щодо використання земельної ділянки за цільовим призначенням. Нагадаємо, що відповідно до ДЗК цільове призначення ділянки 4,26 га – 11.02 Для розміщення та експлуатації будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Аналогічні обставини встановлено і актами обстеження вказаної ділянки від 20.03.2019, 10.07.2019 та 10.09.2020, складеними спеціалістами Департаменту земельних ресурсів КМДА.

У вересні 2021 року Держекоінспекція столичного округу здійснила виїзд на ділянку для проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) та при візуальному огляді встановила, що за вказаною адресою здійснюється будівництво житлового комплексу «Академ Квартал». Забудовник та інвестор будівництва ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд» з орбіти екс-нардепа Володимира Зубика активно здійснює продаж квартир у цьому ЖК.

З огляду на вказані обставини апеляційний суд постановив на час розгляду позову прокуратури заборонити будь-які будівельні чи вишукувальні роботи на ділянці у пров. Приладному, 10.

Нагадаємо, будівництво ЖК «Академ-Квартал» у пров. Приладному, 10 почалося у 2017 році без відповідних дозвільних документів.

Містобудівні умови та обмеження на «багатофункціональний комплекс» (по суті, житловий) у пров. Приладному, 10 забудовник отримав  лише у липні 2020 року, коли два будинки вже були практично збудовані. Дозвіл на будівництво був отриманий теж із запізненням – у листопаді 2020 року (перша черга будівництва). У грудні 2021 року забудовники отримали дозвіл на будівництво 4-поверхового гаража з вбудованим магазином.

У серпні і вересні 2021 року були введені в експлуатацію перші два будинки житлового комплексу.

Назва «багатофункціональний комплекс» взята для того, щоб обійти обмеження по Генплану, відповідно до якого ділянка площею 4,26 га, де будується вказаний ЖК (загалом буде 9 будинків на 16-24 поверхів), за функціональним призначенням є територією частково промисловою і частково громадських будівель і споруд. Це означає, що на ній можна будувати адміністративний центр і неможливо будувати житло. Про те, що це землі промисловості вказано як у дозволі ДАБІ, так і у сертифікаті готовності.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»