Метро на Виноградар: причини здорожчання і затягування строків будівництва
02.02.2022   //  

Текст: Георгій Могильний

Нинішнє будівництво метро на Виноградар у Києві незаконне, і саме наявні порушення призвели до затримок будівництва і махінацій з бюджетними коштами. Саме тому будівництво двох нових станцій «Мостицька» і «Проспект Правди» вже обійшлося у 6 млрд грн, а очікуване їх відкриття наприкінці 2021 року перенесли на 2023 рік. І більшість питань до голови КМДА, міського голови Віталія Кличка, який особисто дав хід всій цій афері.

Будівництво метро на Виноградар незаконне відразу з кількох причин. Основне порушення, що призвело до цілого ланцюжку інших – це розміщення станції «Проспект Правди» та частково тунелів всупереч містобудівній документації.

На схемі 1) ДПТ із затвердженою в травні 2013 році Київрадою трасою будівництва метро, 2) траса із чинного Генплану Києва (затверджено у 2002 році) та 3) траса, що наразі будується

 

Як легко пересвідчитися, будівництво «метро від Кличка» в частині станції на проспекті Правди та частково перегонів до неї суперечить затвердженій містобудівній документації (чинному Генплану м. Києва і Детальному плану відповідної території (ДПТ).

Зазначене порушення основоположної вимоги містобудівного законодавства автоматично призводить до посилення вимог щодо оформлення права користування землею за КП «Київський Метрополітен», як замовником будівництва.

Згідно з ч. 4 ст. 34 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», нове будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури відповідно до містобудівної документації на замовлення органів державної влади чи органів місцевого самоврядування на відповідних землях державної чи комунальної власності можуть здійснюватися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою.

Нагадую, що на ділянці від «Мостицької» до «Проспекту Правди» будують відкритим способом, тому використання земельних ділянок при будівництві беззаперечне.

І тут вилізають відразу два грубих порушення.

1) Частина будується на землях державної власності, що знаходяться в користуванні ДП «НДВА «Пуща-Водиця». Це ділянки 8000000000:91:066:0101, 8000000000:85:227:0300 та 8000000000:91:066:0096.

Але будують за кошти місцевого бюджету на замовлення органу місцевого самоврядування, тому не можна будувати, використовуючи державні землі в користуванні ДП без відповідного оформлення права за КП.

ДП мовчить, бо, як партнер Stolitsa Group по забудові житлом земель «Пущі-Водиці», веде будівництво із грубим порушенням вимог того самого ДПТ та зацікавлено в якнайшвидшому будівництві метро.

2) Частина ділянки та станція «Проспект Правди» суперечать містобудівній документації, хоча і будуються на землях вже комунальної власності, тому обов’язкове оформлення права користування за КП «Київський Метрополітен».

Про необхідність оформлення добре відомо Метрополітену та чиновникам КМДА, адже Метрополітен звертався за дозволом на розробку проекту землеустрою і отримав його рішенням Київради від 18.12.2018.

Але далі справа не пішла – підлеглі Кличка вирішили, що, від гріха подалі, краще робити вигляд, що оформлення землі непотрібне.

Як можна будувати об’єкт інженерно-транспортної інфраструктури без землі, якщо оформлення права користування землею обов’язкове?

Правильно, йдете на шахрайство і всюди при оформленні дозвільних документів нахабно пишете, що це будівництво заплановано у відповідності до містобудівної документації.

Саме у такий спосіб отримували містобудівні умови та обмеження (МУО) і потім дозвіл на це незаконне будівництво без землі і всупереч містобудівній документації.

Але не всі підлеглі Кличка повні бовдури. Наприклад, в Департаменті містобудування КМДА не захотіли під статтю підставлятися і хоч МУО без землі видали, знаючи про наміри будівництва, але заборонили будувати метро в його нинішньому вигляді, прописавши вимогу розміщення лінії метрополітену з урахуванням вимог ДПТ.

Ось так “свистуновські” підставили “кличковських”: до інших перерахованих порушень додалося ще і грубе порушення МУО, що навіть само по собі є дуже суттєвим і підставою для скасування дозволу на будівництво.

Як невідповідність закладеній в містобудівній документації трасі прокладання метро вплинула на процес будівництва

Будівництво метрополітену неглибокого залягання відкритим способом критично залежить від існуючої забудови та наявних комунікацій.

Саме тому транспортні коридори під таке будівництво закладаються заздалегідь, бо інакше втулити гілку метро буде дуже дорого і проблематично – це необхідність відхилення від кипи нормативів по розміщенню, перекладання купи комунікацій у нестандартний спосіб і т.д.

Наводжу скріншот із ДПТ зі схемою червоних ліній:

Як кожен може пересвідчитися, на ділянці до перспективної станції «Проспект Правди» навіть червоних ліній немає – там взагалі по ДПТ міжквартальний проїзд, а не територія вулиць і доріг, тому при забудові земель ДП «НДВА «Пуща-Водиця» ніхто не переймався створенням можливості прокласти там метро, що все одно по нормативах там не влазить.

І швидко, як хотілося, прокласти там ділянку і не вдалося, бо занадто багато проблем.

В КМДА та Метрополітені так поспішали розпочати витрачати бюджетні кошти, що сам проект будівництва робили тяп-ляп: аби щось намалювати, швидко купити експертизу, віддати на підпис Кличка, отримати дозвіл з грошима – і вперед!

Лише через рік (!) після офіційного затвердження проекту будівництва у КМДА, в липні 2019 року, Метрополітен звертається до Мінрегіону щоб погодити дуже суттєві відхилення від ДБН, необхідні щоб протягнути метро там, де його будівництво не передбачено і тому вкрай проблематичне.

Мінрегіон так і не розглянув звернення, бо навіщо напрягатися, якщо дозвіл в ДАБІ все одно давно куплений і гроші на будівництво з порушеннями виділені?

А тим часом лише зараз, на п’ятому році реалізації проекту, вирішують питання щодо перекладання комунікацій, що не дозволяють добудувати нові станції. Ось відповідний протокол наради у КМДА стосовно будівництва І черги метро на Виноградар від 6 січня цього року.

Таке враження, що ніхто особливо цим не переймався в попередні роки. Відповідно відразу постає питання, чи взагалі збиралися побудувати метро до кінця 2020 року, як розповідали в цілях передвиборчого піару Кличка.

Яку роль зіграв Віталій Кличко

Від самого початку процес будівництва метро на Виноградар контролює Віталій Кличко. Слідкуйте самі:

1) Розпорядженням від 23.08.2017 № 1028 особисто Кличко затверджує техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) проекту із наявними порушеннями.

2) Розпорядженням від 05.12.2017 № 1556 особисто Кличко вносить зміни в попереднє розпорядження та для прискорення процесу дозволяє запуск будівництва окремими чергами.

3) Розпорядженням від 11.07.2018 № 1216 особисто Кличко затверджує незаконний проект будівництва першої черги, будівництво якої і зупинилося попри вже переведені генпідряднику бюджетні кошти.

Затвердження подібних проектів за бюджетні кошти не замовником будівництва, а саме розпорядженням КМДА – це елемент контролю з боку КМДА за використанням бюджетних коштів комунальними підприємствами.

І Віталій Кличко, як голова КМДА, несе персональну відповідальність за видані ним одноособово розпорядження. Якщо він затвердив незаконний проект будівництва, тим самим запустивши його реалізацію – він має бути і підозрюваним по кримінальній справі за будівництво метро на Виноградар, бо щонайменше службова недбалість із тяжкими наслідками тут очевидна.

Нагадаю, що йдеться про стратегічний для міста проект вартістю 10% річного бюджету. Гроші на це будівництво не просто знайшлися, а у значній мірі були виділені авансом. З такими методами роботи метро від Кличка можна чекати хоч вічність.

 

Блог від: Георгій Могильний