На місці базару біля ст. м. «Позняки» виросте житлова багатоповерхівка
01.02.2022   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 21 січня видав ТОВ «Міжнародний центр прав людини» нові містобудівні умови та обмеження на будівництво громадсько-житлового комплексу за адресою: 10-Б мікрорайон житлового масиву Позняки у Дарницькому районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Забудова відбудеться на ділянці площею 0,46 га (кадастровий номер 8000000000:90:007:0020). Частина ділянки знаходиться в межах прибережно-захисної смуги озера Срібний кіл.

б

Цю ділянку фірма отримала в оренду у 2005 році на 15 років для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-культурного комплексу. У 2021 році оренду поновили на той же строк – до січня 2036 року.

Як вказаних в самих МУО, за цільовим призначенням, а також більшою частиною за функціональним – ділянка житловій забудові не відповідає.

Так, її цільове призначення – для роздрібної торгівлі та комерційних послуг, а функціональне за Генпланом – частково території житлової багатоповерхової забудови, частково території громадських будівель та споруд, частково території зелених насаджень загального користування. При чому «житлова забудова» займає менше третини ділянки.

Гранично допустима висота житлового комплексу становитиме 215,9 м по Балтійській системі висот. Це буде орієнтовно більше 20 поверхів.

Нагадаємо, що перед видачею зазначених МУО Департамент містобудування КМДА скасував старі МУО, видані «Міжнародному центру прав людини» у 2017 році на будівництво 3-поверхового торговельно-культурного комплексу, що відповідає меті оренди ділянки. У червні 2021 року ДАБІ України навіть видала дозвіл на будівництво цього комплексу. Генпідрядником будівництва є ТОВ «КДД Стандарт».

Власником ТОВ «Міжнародний центр прав людини» є ТОВ «РД Рент», власниками якого є Оксана Рихлюк з Львівської області і Артем Козятник з Київської області.

За даними Youcontrol, Оксана Рихлюк з січня 2021 року є керівником ТОВ «СКД 2015», співвласником якого є колишній народний депутат від Партії регіонів (2012-2014) Олег Шаблатович (через кіпрську компанію «ЛАР Інвестментс с.р.о.»). Помічником у нього був Петро Сліпець, колишній співзасновник девелоперської структури KDD Group (Kyiv Donbas Development).

Шаблатович і Сліпець є співвласниками ТОВ «РКБуд». Раніше разом з ними співвласницею фірми була також Оксана Рихлюк.

Власником ТОВ «КДД Стандарт» є ТОВ «Стандарт 1 Юкрейн», яким володіє Вадим Павлушин. Останній разом із АТ «ЗНВКІФ «С1 Інвест» Петра Сліпця є власниками ТОВ «Веста Сістем».