Відключення Swift має бути в меню для Росії: важливі факти
31.01.2022   //  

* Swift – виконує функцію фінансової пошти (Gmail для банків), дозволяючи банкам обмінюватися повідомленнями для платежів на трильйони доларів по всьому світу. Штаб-квартира – в Бельгії. Контролюється центральними банками країн – G-10 (Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Великобританія, США, Швейцарія та Швеція). З 2012 до G-10 приєдналися інші центральні банки. Облік операцій відбувається на серверах у Європі та США. В системі Swift більше 11 000 банків і фінансових установ. Swift обробляє 42 млн повідомлень на день у більш ніж 200 країнах світу.

* 1,5% транзакцій Swift припадає на Росію. 40% світових транзакцій у Swift – в доларах.

* Світовий прецедент вже був – Іран (2012 та 2018 роки). Тоді відключення від Swift окремих іранських банків спричинило падіння експорту іранської нафти в три рази. Але російська економіка втричі більша за економіку Ірану.

* Німецькі політики називають цю санкцію – атомна бомба на фінансових ринках.

* Відключеня від Swift не забороняє транзакції між банками, але суттєво ускладнює, перевантажує та затягує їх, через необхідність проведення їх «вручну».

* В 2014 році, коли після анексії Криму вперше світ заговорив про відключення Росії від Swift, експерти оцінювали, що це може скоротити її ВВП на 5% за рік.

* Росія вже має власну платіжну систему SPFS, але поки вона обробляє лише 5% платежів країни та має 400 користувачів, з них іноземних лише 23, а користуються в реальності – 12. Банк Китаю – єдиний китайський член в системі. Більшу частину витрат на систему покривають російські державні банки.

* Китай також має власну систему – CIPS, але більшість платежів відправляє через Swift, з якою CIPS має спільне підприємство.

* Китай та Росія працюють над спільною фінансовою інфраструктурою, яка буде обробляти платежі між країнами. Але зараз більшість транзакцій між ними відбувається через Swift та в доларах США.

* Кремль погрожує припинити поставки нафти, газу, металів та інших важливих компонентів, у випадку відключення від Swift. Джонсон цього тижня зазначив, що обговорює відключення Росії від Swift з США.

* На останніх зустрічах США з Уолл-Стрит та ЄЦБ з європейськими банками щодо обговорення можливих санкцій та підготовки до їх накладання, про відключення Росії від Swift говорили тільки самі банки у своїх запитаннях до чиновників.

Мій прогноз:

– Swift не буде в першому пакеті санкцій;

– це не зрада, бо негативні наслідки від де-Swift не передбачувані, а позитивні для світової безпеки – не гарантовані;

– не знаю, чи варто, чи ні робити де-Swift у першій ітерації на цьому етапі, проте він точно має бути в «меню».

Блог від: Агія Загребельська