Митниця та СБУ зробила з імпортерів калійних добрив постачальників… контрабанди для вибухівки
31.01.2022   //  

Митниця почала застосовувати до імпортованих калійних добрив інший код УКТЗЕД, що призупинив їх ввезення на український ринок напередодні нового аграрного сезону.

Про це «Нашим грошам» розповів директор ТОВ «Полвітагро-Україна» Дмитро Овчар, що займається постачання міндобрив на південь України.

За його словами, попередні три роки фірма ввозила калійні міндобрива виробництва «Haifa Negev Tech. LTD» (Ізраїль) під митним кодом №3105. Але в жовтні партія міндобрив для крапельного зрощення овочів за цим кодом була зупинена митницею через звинувачення в використанні невірного коду. Відповідно, продукція потрапила під визначення «контрабанда». Пізніше був зупинений імпортний вантаж фірми виробництва іншої ізраїльської фірми – ICL, що є великим виробником в галузі живлення рослин.

При цьому, правоохоронці не поспішають подавати до суду для вилучення продукції. Хоча санкції статті 472 (Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення) передбачає не тільки конфіскацію, а і штраф в 100% вартості товару. Товар відправлено на склад СБУ, які теж долучені до розслідування.

Митники визначили, що фірма для операцій з калійними міндобривами повинна застосовувати  код УКТЗЕД №2835 – нітрити. Така класифікація зробила з міндобрив товар подвійного призначення, що може бути використаним для виробництва, наприклад, вибухівки.

Мова йде про те, що в 2004 році уряд Віктора Януковича включив нітрат калію до Єдиного списку товарів подвійного використання (постанова КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів подвійного використання»).

За словами Овчара, останні три роки фірма не стикалася на митниці зі схожою проблемою. Він каже, що раніше митниця допомагала імпортерам з визначенням вірного коду УКТЗЕД для ввезення продукції і останні роки використовувався саме код №3105. Але в останні місяці код змінено, що, фактично, заблокувало поставки та змусило імпортерів нести додаткові витрати. Овчар говорить, що йому відомий випадок, коли зі схожою проблемою стикнулася інша фірма, що займається імпортом калійних міндобрив. І це не залежить від походження виробництва продукції.

За його словами, йде перевірка митницею і наступної партії калійних міндобрив, що були завезені фірмою. При цьому від простою контейнера та вантажівки фірма отримала біля 180 тис збитків тільки по одній партії. Відповідно, товар не розмитнений, а платежі до бюджету не сплачені. Ці дії щодо свого товару фірма оскаржила в суді.

Нагадаємо, з початку листопада в.о. голови Державної митної служби митницю очолює Владислав Демченко, який до цього очолював департамент боротьби з контрабандою. Голова податкового комітету парламенту Даніїл Гетьманцев заявив, що до держбюджету не доходять від митниці 50 мільярдів щорічно.

Україна є імпортнозалежною від калійних добрив, з серпня минулого року відпускна вартість продукції виросла вдвічі. На це вплинуло не тільки різкий стрибок цін на газ, а і обмеження китайського експорту та введення санкцій проти білоруського «Білоруськалій». Загалом, ринок калійних міндобрив України майже на 40% залежить від білоруської та російської продукції. Росія також з осені обмежила поставки.

В 2020 році Україна імпортувала калійних міндобрив на $67 млн. Фосфорних та азотних добрив було ввезено на $163 млн. Україна потужно експортує азотні добрива, в 2020 році на $371 млн.

Група хімічних заводів Osthim Дмитра Фірташа, яка є найбільшим виробником в Україні, спеціалізується на виробництві азотних міндобрив.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»