Справа Поворозника щодо ділянки РНБО: детальний аналіз
28.01.2022   //  

Микола Поворозник

Першому заступнику голови КМДА Миколі Поворознику 25 січня повідомили про підозру за фактом службової недбалості. А саме за позбавлення у незаконний спосіб Апарату РНБО у 2019 році земельної ділянки площею 1,62 га на вул. Щусєва у Києві. Втім, аналіз ситуації показує низку інших численних порушень, про які слідство не згадує.

  • По-перше, Апарат РНБО у 2009 році отримав право користування цією ділянкою незаконно.
  • По-друге, КМДА у 2021 році все одно мала б встановити цю незаконність і ініціювати припинення права користування РНБО, але вже у законний спосіб.
  • По-третє, київська влада без жодних законних підстав розпоряджалася ділянкою як комунальною, хоча вона з 2013 року – у державній власності.

Давайте пройдемося по всіх подіях, починаючи з 2009 року, і як бонус розглянемо: чи справді на відібраній у РНБО ділянці КМДА хотіла зробити сквер, як стверджують голова КМДА Віталій Кличко та його заступник Микола Поворозник?

Як РНБО у 2009 році незаконно отримало ділянку, а у 2021 році сама РНБО наказала КМДА провести перевірку, в результаті якої РНБО мала втратити права на цю ділянку

Київрада рішенням від 08.10.2009 № 401/2470 передала апарату РНБО ділянку 1,62 га для будівництва житлового будинку в межах парку. Для цього, Київрада одночасно «внесла зміни» в Генплан Києва і перевела території із зони зелених насаджень загального користування у зону багатоповерхової житлової забудову.

Зміни вносились у знайомий багатьом киянам спосіб – затвердженням містобудівного обґрунтування внесення змін і фразою «Внести зміни до Генерального плану міста Києва… а саме: перевести територію…».

Але ще наприкінці 2008 – початку 2009 років принципово змінилося законодавство і затвердження містобудівного обґрунтування з наступним набором слів про внесення змін у Генплан стало юридично НІКЧЕМНИМ, бо була встановлена процедура внесення змін із розробкою, громадськими обговореннями, експертизою ПРОЕКТУ внесення змін у Генплан.

Тобто, мова йшла про банальну корупцію в Київраді та КМДА часів Черновецького задля задоволення забаганки РНБО під керівництвом Раїси Богатирьової. І ця корупція полягала у НЕзаконному внесенні псевдо-змін в Генплан Києва. Нижче читайте про це більш детально.

29.04.2021 Володимир Зеленський своїм Указом №180 ввів в дію рішення РНБО від 15.04.2021 «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади».

У даному випадку ключовим є пункт 3 цього рішення РНБО, яким місцевим державним адміністраціям у 2021 році наказано забезпечити проведення перевірок на відповідність вимогам законодавства містобудівної документації та за результатами вжити заходів реагування.

Тепер рахуємо:

у 2009 році РНБО отримала НЕзаконно ділянку внаслідок порушення законодавства Київрадою при внесенні змін у містобудівну документацію

+

виконуючи рішення РНБО у 2021 році, КМДА була зобов’язана цю незаконність встановити і вжити заходи реагування

=

РНБО на виконання рішення самої РНБО мала втратити незаконно надане їй у 2009 році право користування земельною ділянкою на вул. Щусєва.

Тобто, заяви прокуратури про нанесення збитків РНБО внаслідок прийняття розпорядження КМДА у 2019 році за підписом Поворозника – це дурня, бо РНБО наразі все одно мала втратити право на ділянку в результаті належного виконання рішення самої РНБО.

Щоправда, Кличко і Ко плювати хотіли на рішення РНБО і навіть не збиралися його виконувати, але невиконання рішення РНБО, що введено в дію Указом Президента – це вже зовсім інший злочин.

Фактично міська влада незаконно розпоряджалася державною ділянкою, називаючи її комунальною

Захищаючись від обвинувачень, Поворозник 25 січня заявив: «Немає жодних кримінальних правопорушень. Земельна ділянка як була, так і залишилась у КОМУНАЛЬНІЙ власності».

Якщо це прочитали прокурори по справі, вони мали схопитися за голову, швиденько виправити помилки в справі і бігти вручати підозру ще одному заступнику Кличка. Цей щасливчик – Петро Оленич.

Поворозник випадково видав справжній склад злочину, а не ту маячню від слідства про злочинну недбалість і міфічні тяжкі наслідки для РНБО від втрати НЕзаконно отриманого права користування ділянкою.

Чому Поворозник, як в.о. голови КМДА, підписував розпорядження КМДА від 08.05.2019 № 809 про припинення права постійного користування ділянкою РНБО, а не Київрада приймала рішення?

Тому що ця ділянка за імперативною нормою Закону 5245-VI з 01.01.2013 була у ДЕРЖАВНІЙ власності як така, що знаходилась у постійному користуванні органу державної влади.

А внаслідок оборудки під керівництвом Оленича і за участі Поворозника, міська влада рейдернула ділянку із державної власності. І далі, користуючись відсутністю реєстрації прав, почала з нею працювати, як із комунальною власністю, посилаючись на той самий закон і всюди вказуючи, що це землі комунальної власності.

І лише це рейдерство зі спробою тихенько змінити форму власності на ділянку робить життєздатним кримінальну справу, бо можна намалювати потенційні тяжкі наслідки.

Чи справді КМДА збиралася створити на ділянці сквер?

Дивіться, яка дивна хронологія подій.

1) Київрада рішенням від 14.03.2019 № 504/7160 ВІДМОВЛЯЄ «Київзеленбуду» у наданні дозволу на розробку проекту для відведення сусідньої ділянки 0,66 га в парку для БУДІВНИЦТВА ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ. Причина відмови – невідповідність Генплану, бо на місті ЖК-мрії Зеленбуду – зона зелених насаджень загального користування.

Що цікаво: рішення прийнято про відмову, але пояснювальна записка до рішення була про ЗГОДУ. Тобто, плани змінилися в процесі – спочатку хотіли частину парку віддати під забудову, потім передумали.

2) Вже через шість днів після цього, 20.03.2019, з’явився акт огляду ділянки РНБО. При цьому саме РНБО взагалі не в курсі, що хтось їх перевіряв.

А 8 травня 2019-го Поворозник, з посиланням на цей акт, підписав розпорядження КМДА про припинення права постійного користування ділянкою ДЕРЖАВНОЇ власності (це принципово), хоча юридичне управління КМДА написало негативний висновок на цю творчість Петра Оленича як директора Департаменту земресурсів КМДА.

РНБО майже відразу подала позов до суду, який в порядку «спрощеного провадження» потім 28 місяців десь відлежувався.

3) Наприкінці 2020 року з’явився проект рішення Київради про надання дозволу «Київзеленбуду» на розробку проекту рішення про передачу цієї ділянки під обслуговування зеленої зони.

Розглядати проект у Київраді не поспішали, він потихеньку проходив комісії, поки у вересні 2021 року його не відкликав суб’єкт подання.

І ось тут вперше вилазить ЗЛОЧИН, скоєний під керівництвом Петра Оленича: у 2019 році він готував проект розпорядження КМДА, бо земля була ДЕРЖАВНОЇ власності, а у Київраду на ту саму ділянку заходять документи, як на землі КОМУНАЛЬНОЇ власності. Тобто, Оленич «рейдернув» землю державної власності і підставляв Київраду, підсовуючи їм завідомо незаконний проект, як розпорядження землями комунальної власності.

Версія Кличка і Ко про порушення, але заради благої справи створення скверу поки що підтверджується. І тут з’явився Пункт 4.

4) Відкриваємо Державний земельний кадастр (ДЗК) і дивимось інформацію про ділянку:

Кадастровий номер: 8000000000:91:009:0029

Тип власності: Комунальна власність

Цільове призначення: 02.10 Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоквартирних житлових будинків з підземними паркінгами та об’єктами соціально- побутової інфраструктури

Площа: 1,6193 га

Але найцікавіше, що інформація про новий проект землеустрою із таким цільовим призначенням було внесено 31.03.2021 на підставі проекту, розробленого КП «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі».

Тобто, поки на публіці йшла гра з дозволом на розробку проекту землеустрою під зелену зону для комунального «Київзеленбуду», проект якого подавав Департамент земресурсів, комунальним підприємством в структурі цього самого Департаменту було тихенько розроблено і зареєстровано в ДЗК проект землеустрою цієї ділянки під ЖИТЛОВУ забудову і ділянка зазначена як КОМУНАЛЬНА власність.

Вам не здається, що щось тут не сходиться із версією про сквер?

Замість висновку.

Якби у Кличка хотіли зробити сквер, вони могли це зробити легко і повністю законно, піднявши питання незаконності надання ділянки РНБО в далекому 2009 році.

Але замість цього у КМДА грубо порушили законодавство, зробивши РНБО жертвою корупції у КМДА, а сама спірна ділянка завдяки спритності рук підлеглих Кличка пройшла дуже дивні метаморфози – змінила форму власності на комунальну і отримала новий проект землеустрою під житлову забудову.

 

ДОВІДКОВО про внесення змін в Генплан Києва

1) 14.10.2008 набрання чинності змінами до Закон 1699-III, що внесено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.2008 (далі закон – 509-VI). Серед змін, було внесено наступні положення.

На законодавчому рівні введено поняття «містобудівне обґрунтування» – вид містобудівної документації, в якому відповідно до державних будівельних та інших норм, стандартів і правил, положень містобудівної документації визначаються містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки (об’єкта будівництва), обов’язкові для врахування при відведенні земельної ділянки та/або проектуванні цього об’єкта (ст. 1).

Введено нову процедуру проведення громадських обговорень проектів містобудівної документації (виключено ст. 18, додано статті 30-2 – 30-7).

Відповідно до ст. 30-2, громадському обговоренню підлягають розроблені та погоджені в установленому законодавством порядку проекти місцевих правил забудови та проекти містобудівної документації, які пройшли в установленому законодавством порядку державну експертизу.

2) 01.02.2009 набрала чинності Зміна 1 до ДБН Б.1-3-97 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження генеральних планів міських населених пунктів» у редакції, що була затверджена наказом міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 28.10.2008 № 484.

Дані ДБН містять викладений у розділі 5 новий порядок розроблення, внесення змін, погодження і затвердження генеральних планів населених пунктів. Порядок внесення змін до генерального плану міських населених пунктів викладено у нових пунктах 5.15-5.21.

Даний порядок серед інших містить наступні положення.

Рішення про розроблення містобудівної документації з планування території населеного пункту або внесення змін до її окремих розділів приймає відповідна селищна, міська рада.

Проект змін до генерального плану населеного пункту розробляється організацією-розробником генерального плану.

Зміни до генерального плану міст Києва та Севастополя погоджуються Кабінетом Міністрів України; Сімферополя, центрів областей, курортів державного значення, історичних міст – спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань містобудування і архітектури; для населених пунктів обласного значення – облдержадміністрацією; для населених пунктів районного значення – райдержадміністрацією.

Після одержання документів щодо погодження генерального плану населеного пункту та відповідного позитивного експертного висновку виконавчий орган відповідної місцевої ради подає проект змін до генерального плану на затвердження місцевій раді згідно з чинним законодавством.

3) 14.04.2009 набула чинності ст. 23-1 Закону 1699-III «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», що містить наступне положення «Прийняття відповідним органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування рішення про передачу (надання) земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об’єкта містобудування може бути здійснено одночасно із затвердженням містобудівного обґрунтування розміщення об’єкта містобудування».

Одночасно набула чинності частина змін, що були передбачені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння будівництву» від 16.09.2008. Серед змін, у новій редакції ст. 24 Закону 1699-III було врегульовано процедуру внесення змін до містобудівної документації, що включає обов’язкове прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування (в залежності від місця розташування земельної ділянки) про розроблення містобудівного обґрунтування розміщення об’єкта із застосуванням процедури проведення громадського обговорення. Остаточне рішення про внесення змін до містобудівної документації приймається за результатами громадського обговорення містобудівного обґрунтування.

4) 05.06.2009 набрав чинності Порядок проведення державної експертизи містобудівної документації, що було затверджено постановою Кабміну від 20.05.2009 № 522 (втрата чинності 06.06.2011). Відповідно до положень цього Порядку, експертизі підлягають усі зміни, що вносяться до містобудівної документації, у тому числі ті, що вносяться за результатами громадського обговорення.

5) 01.10.2009 набирає чинності ДБН Б.1.1-4-2009 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження містобудівного обґрунтування», що прийнято на заміну ДБН Б.1.1-4-2002 і яким вже не передбачено існування такої документації, як містобудівне обґрунтування внесення змін до містобудівної документації.

Тобто, на момент передачі ділянки РНБО існував чітко прописаний механізм внесення змін у Генплан, що передбачав розробку і затвердження проекту внесення змін, громадські обговорення, експертизу тощо. По своїй суті, рішення від 08.10.2009 № 401/2470 жодним чином Генплан Києва не змінило і було чистої води корупцією у Київраді, щоб незаконно задовольнити забаганки РНБО.

 

Блог від: Георгій Могильний