Служба здоров’я дала 44 мільйони на розміщення системи eHealth у приватній «хмарі»
27.01.2022   //  

Національна служба здоров’я України 18-19 січня уклала дві угоди про послуги дата-центрів на загальну суму 44,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Йдеться про зберігання та обробку даних софту Центральної бази даних Електронної системи охорони здоров’я (далі – ЦБД ЕСОЗ) у віртуальних дата-центрах у 2022 році.

ТОВ «Де Ново» за 33,26 млн грн. продовжить надавати послуги щодо самої ЦБЗ ЕСОЗ, а ТОВ «Гігаклауд» за 10,77 млн грн. – щодо тестового середовища, системи збереження журналів подій, системи збереження програмного коду та інформаційної системи НСЗУ.

Максимально допустимий час аварійної недоступності послуг складає 260 хвилин на рік, а аварійного погіршення якості послуг – 300 хвилин на рік. Виконавці мають реагувати на інциденти у режимі 24/7. Причому інформація на серверах має категорію конфіденційної.

Закупівлі провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. Згідно обґрунтування, нині архітектуру ЦБД ЕСОЗ можна швидко масштабувати виключно в рамках дата-центру «Де Ново». Через високе навантаження на систему немає запасу часу для розподілу навантаження між кількома дата-центрами. Технічно можливо тільки змінити дата-центр, а не збільшити ресурси у іншого провайдера хмарних послуг.

Проте зміна одного з двох цих дата-центрів, на якому зараз розміщується ЦБД ЕСОЗ (і додаткові компоненти, які «НГ» перерахували вище), призведе до необхідності створення нової хмарної інфраструктури та міграції серверів додатків і купи даних у нове хмарне середовище. Це у свою чергу спричинить зупинку впровадження сервісів ЕСОЗ, втрату журналу подій на період міграції, а також  відключення інформаційної системи НСЗУ.

Враховуючи попередній досвід, замовник зауважує, що міграція потребувала б не менше півроку, а побудова захищених каналів передачі даних для неї – не менше двох місяців.

Тому замовник вважає, що конкуренції немає і можна провести закупівлі без торгів. Він посилається на експертизу ТОВ «Незалежні Фахові Експертизи» у випадку «Де Ново» і на експертизу ДП «Одеський науково-дослідний інститут зв’язку» у випадку «Гігаклауд».

Столична компанія «Де Ново» належить кіпрській фірмі «Деново Оверсіз Холдінгз Лімітед» бізнесмена Євгенія Уткіна і володіє дата-центром «De Novo» рівня TIER 3.

Усього з 2019 року вона отримала підрядів нинішнього замовника на 68,52 млн грн.

Столичною компанією «Гігаклауд» («GigaCloud») володіють директор Артем Коханевич, Назарій Курочко, Олег Поліщук, Антон Хвастунов, Ярослав Шах і Максим Курочко. На сайті компанії сказано, що вона входить у групу компаній «GigaGroup», у складі якої ще є телеком-провайдер «GigaTrans» та комерційний дата-центр «GigaCenter» рівня TIER 3.

Загалом із 2020 року «Гігаклауд» отримала замовлень Служби здоров’я на 20,22 млн грн.