Розробники БМП скаржаться, що чиновники Міноборони і «зелені» нардепи хочуть в 4 рази завищити ціну на броню через посередників
27.01.2022   //  

Міноборони з листопада 2020 року блокує роботи над важкою БМП для піхоти «Вавілон», які за контрактом з міністерством розробляє ТОВ «Інженерна група «Арей».

Про це для «Дзеркала тижня» написала заступник директора «ІГ «Арей» Світлана Зварич (дружина екс-нардепа Романа Зварича).

За  контрактом, ще торік БМП «Вавілон» повинна була вийти на державні випробування, щоб потім Київський бронетанковий завод розпочав її  серійне виробництво. Сама машина розробляється на основі ходової танка Т-64 з додатком двох сотень військових технічних новинок.

На виконання перших двох етапів розробки «Вавілону» у інженерів пішло 14 місяців. Простій і порушення графіку виконання ДКР з вини Міноборони – 23 місяці.  Вперше роботи було зупинено на півроку під приводом внесення кількох змін до техзавдання.

«Насправді, як вважають в «Ареї», причин було дві: а) випробування розробленого ареївцями броньового і додаткового захисту нівелювали патенти на продукти радянських часів, співвласником яких є начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння і військової техніки (ЦНДІ ОВТ) ЗСУ генерал Чепков; б) не всіх влаштовує занадто низька ціна на фінську бронесталь, яку «Арей» закуповує не через посередників, а прямо від виробника. «Арей» купує бронесталь по 2200 євро за тонну, тоді як для чиновників Міноборони і «зелених» депутатів ВРУ «прийнятна» ціна 8900 дол. за тонну», – написала Зварич.

Вдруге роботи було зупинено через брак фінансування від Міноборони. А з листопада 2020 міністерство визначається, яку науково-технічну продукцію в результаті виконання чергового етапу дослідно-конструкторських робіт воно прагне отримати.

Нині, за словами Зварич, Міноборони продовжити контракт, хоча в сформованому Державному оборонному замовлені відсутнє відповідне фінансування.

Від «Наших грошей»

Директор «ЦНДІ ОВТ» Ігор Чепков в своїй декларації за 2020 рік вказав себе співвласником трьох винаходів. Це «Інформаційно-керуюча система управління вогнем танка», «Само-і дистанційно керована модульна платформа високої прохідності для скритного бойового застосування з дронами-мультикоптерами вертикального зльоту» та «Жорсткий сітчасто-вузловий каркас армод – базовий конструктивний елемент систем модульного бронювання бронетанкового озброєння і техніки, і само-, і дистанційно керованих багатофункціональних автономних платформ наземних бойових роботів». Винаходи запатентовані в 2014-2020 роках.

Власником ТОВ «Інженерна група «Арей» вказаний Сергій Степанов. Фірма раніше називалася «Інженерна група «Азов».