Академіки хочуть 25-поверхівку в зоні охорони національної пам’ятки, за 10 метрів від аварійної «хрущівки»
26.01.2022   //  

Керівництво Українського мовно-інформаційного фонду НАН України разом із інвестором збираються збудувати 25-поверховий житловий будинок майже впритул до існуючих житлових будинків, один з яких перебуває в передаварійному стані.

У лютому 2020 року Український мовно-інформаційний фонд НАН України отримав містобудівні умови та обмеження на будівництво у Тверському тупику, 10-А, що на Печерську, будинку науково-громадського призначення висотою не вище 9 поверхів.

Та вже у серпні 2020 року директор фонду Володимир Широков у листі до Міністерства культури та інформаційної політики України попросив ввести в історико-архітектурний опорний план Києва та погодити проектну документацію, згідно з якою «будинок науково-громадського призначення» перетворився на «багатофункціональний комплекс» (по суті, житловий), а 9 поверхів зросли до 25. Крім того, цей комплекс передбачає будівництво двоповерхового підземного паркінгу.

Мінкульт у відповідь на цей лист фонду повідомив, що законодавство не передбачає «введення в опорний план проектної документації». Водночас, з огляду на відсутність на той момент затвердженого ІАОП м. Києва, міністерство не розглядало надану проектну документацію та відмовило у її погодженні.

Між тим, у травні 2021 року представники інвестора, що уклав договір із фондом, організували зустріч із місцевими мешканцями з метою вирішити питання знесення гаражів, що знаходяться на ділянці у Тверському тупику, 10-А. Жителям розповіли, що фонд за договором має отримати один поверх будівлі, а решту – інвестор.

Втім, схоже, у керівництві НАН України про наміри фонду не знають. Адже, у відповіді місцевим мешканцям від 18 жовтня 2021 року НАН повідомила, що жодних рішень з приводу будівництва не приймала, дозволів не надавала, і не має у своєму розпорядженні пропозицій фонду щодо проекту багатоповерхівки.

Забудова запланована на ділянці площею 0,27 га, яку Український мовно-інформаційний фонд отримав у постійне користування рішенням Київради 2007 року.

Згідно з МУО, ця ділянка знаходиться в межах центральної планувальної зони, історичного ареалу, загальноміського центру, в зоні регулювання другої категорії, в межах земель історико-культурного призначення, на території пам’ятки містобудування та архітектури національного значення – Вали і Рови Васильківського укріплення Київської фортеці.

Разом з тим, місцеві мешканці стверджують, що ділянка розташована на території пам’ятки і є частиною земляної фортифікаційної споруди фортеці відповідно до діючих норм. При цьому активісти зауважують, що у 2004 році згідно з постановою Верховної Ради всі земляні та кам’яні пам’ятки Київської фортеці мали бути передані на баланс Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця». Але це до цих пір не виконано. Натомість, міськрада у 2007-му передала ділянку мовному фонду. Зазначимо, що зона охорони пам’ятки (зважаючи на існуючий паспорт пам’ятки) також досі не розроблена належним чином, тому, відповідно до ДБН, вважається 50 м.

По всій ділянці у Тверському тупику, 10-А проходить санітарно-захисна зона підземного міського водогону.

Ділянка забудови розташована за 10 м від житлових будинків № 10 і 6/8 у Тверському тупику.

Будівельні роботи несуть загрозу як пам’ятці, так і будинкам 10 та 6/8, (перебуває в передаварійному стані). Ще у 2011 році офіційна комісія з надзвичайних ситуацій рекомендувала взагалі заборонити рух важких вантажних автомобілів по Тверському тупику.

Нагадаємо, що існують і інші наміри забудови як на пам’ятці, так і навколо, про що ми вже писали.

 

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»