«Укргідроенерго» замовило китайський кран за 78 мільйонів
23.01.2022   //  

ПрАТ «Укргідроенерго» 10 січня за результатами тендеру замовило ТОВ «Авіабудсервіс» будівельний кран вартістю 77,88 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у село Василівка Сокирянского району Чернівецької області для філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» поставлять пересувний баштовий кран S1200M64 виробництва компанії «Shenyang Sanyo Building Machinery Co., Ltd.» (Китай). Він матиме стрілу довжиною 50 м, вантажопідйомність 64 т на відстані 20 м від вантажу до осі та 24 т на відстані 50 м від вантажу до осі, запасні частини та інструменти і пристосування для технічного обслуговування. Кабіна буде з кондиціонуванням, обігрівом і вентиляцією.

Договір передбачає аванс 80% та виплату решти 20% після поставки і введення в дію.

Формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі становить всього 0,2%.

Компанія «Senso Dynamics Llc» (США) заявила, що таких баштових кранів у світі немає, але замовник відповів, що технічні характеристики обумовлені умовами експлуатації.

Закупівлю провели з четвертої спроби. Перші два тендери відмінили, бо ТОВ «Армаліт» відхилили за недоліки в документах, а «Авіабудсервіс» залишився єдиним допущеним учасником. Третій тендер виграла фірма «Армаліт» із ціною 70,44 млн грн., проте його відмінили через неможливість усунення порушень. У замовника, мовляв, були «відсутні технічні можливості для надання відповіді всім учасникам», які опублікували вимоги.

Єдиним конкурентом було столичне ТОВ «Вертикаль-Монтаж» Анатолія та Любові Кудряшових, яке пропонувало кран GHT80130-64 виробництва компанії «Shenyang Bao Quan Business Co., Ltd.» (Китай). При цьому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Столичний «Авіабудсервіс» вперше отримав підряд. Він належить директору Олексію Щербицькому та Ярославу Костюку, які також володіють ТОВ «Укрбудлізинг». Раніше партнерами Щербицького в обох фірмах були Анатолій Цьомик та Анатолій Павленко.

Цьомик є співзасновником ТОВ «Укрбудконтракт» з Олександром Лугановим і Павлом Сомовим. Зараз воно в стані припинення, але до появи «Прозорро» отримувало підряди, зокрема в 2012 році щодо розбудови Національного інститут раку на 349,91 млн грн.

Костюк з Інною Вигнан володіє ТОВ «Авіа-Будсервіс» із групи родини Цьомик. Крім того, Костюк і Щербицький володіють ТОВ «Крим-93» разом із Вікторією Цьомик, Ларисою Андресюк, Сергієм Ромазановим та Павлом Тесленком, який є депутатом Київради із фракції «Єдність» покійного ексмера столиці Олександра Омельченка.

Раніше Костюк володів ТОВ «Авіа-Техсервіс» разом з Андрієм Ордовським. Ця фірма згадувалась в одній ухвалі з нинішнім суперником «Вертикаль-Монтаж»: вони були в переліку фірм, які, на думку слідства, начебто користувались одним конверт-центром.